Ten strudel chciałoby się jeść codziennie. Dwa jesienne składniki we francuskim cieście smakują obłędnie

Ten strudel chciałoby się jeść codziennie. Dwa jesienne składniki we francuskim cieście smakują obłędnie

Dodano: 
Strudel dyniowo-jabłkowy
Strudel dyniowo-jabłkowy Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Uwielbiam wypieki, ale gdy czeka mnie szykowanie nadzienia, biorę gotowe ciasto z paczki. O tej porze roku nakładam na nie dynię duszoną z jabłkiem i robię najlepszy sezonowy strudel.

Tradycyjny austriacki strudel kręci się z półfrancuskiego ciasta, ale według mnie jest równie dobry z tym francuskim. Oryginalny wypiek dobrze znosi modyfikacje, więc nadziewam go różnymi farszami. Jesienią obowiązkowo piekę go z dynią, którą dla lepszego smaku duszę z jabłkami.

Jak zrobić strudel dyniowo-jabłkowy z ciasta francuskiego?

Mój strudel przygotowuję bez klasycznych dodatków, takich jak rodzynki, orzechy czy rum. Zachowuję w nim warstwę tartej bułki prażonej na maśle, która wybitnie podkręca jego smak. Rozkładam ją na placku przed masą dyniowo-jabłkową. Całość zwijam w ciasną roladę.

Do ciasta lubię użyć czasem kwaśnych jabłek, na przykład szarej renety. Sprawdzam jednak smak farszu i w razie potrzeby dosypuję cukru albo dodaję mniej soku z cytryny.

Przepis: Strudel dyniowo-jabłkowy

Pyszne zwijane ciasto z nadzieniem inspirowane kuchnią austriacką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
159 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 300 g miąższu dyni
  • 2 jabłka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżka masła

Na ciasto:

  • 230 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówDynię zetrzyj na grubej tarce. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, zetrzyj i skrop sokiem z cytryny. Upraż bułkę na maśle, aż wchłonie cały tłuszcz i będzie rumiana.
  2. Gotowanie masyWymieszaj dynię z jabłkiem i cukrem, po czym duś około 15 minut, aż odparuje płyn. Dodaj wanilię, cynamon i skórkę z cytryny.
  3. Przygotowanie roladyRozwiń arkusz ciasta i lekko rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Na 2/3 długości rozłóż tartą bułkę, a na niej masę z dyni i jabłek. Zroluj ciasto, by całość była owinięta wolnym końcem. Ułóż je łączeniem do spodu w blaszce albo foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. PieczeniePosmaruj strudel rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed pokrojeniem posyp cukrem pudrem.

Rolada inaczej – przepis na struclę jabłkową

Ugotowanej masy z dyni i jabłek używam też w innym wypieku, który przyrządzam w polskim stylu. Strucla to również zwijany placek, ale z ciasta drożdżowego.

Do jego przygotowania robię rozczyn z 20 g świeżych drożdży, które rozcieram z czubatą łyżeczką cukru. Dosypuję 2 łyżeczki mąki i zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka, by powstała masa o gęstości śmietany. Czekam do momentu, aż roztwór podwoi swoją objętość.

W tym czasie ucieram jajko z 50 g cukru i łyżeczką ekstraktu waniliowego, dodaję wraz z rozczynem do 250 g przesianej mąki, dolewam około 1/2 szklanki ciepłego mleka i 50 g roztopionego masła albo oleju rzepakowego. Mieszam i wyrabiam ciasto ręką. Formuję kulę, wkładam do miski, przykrywam ściereczką i stawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 i 1/2 godziny.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkowuję je na placek i nakładam nadzienie, przy czym rezygnuję z tartej bułki z masłem. Zwijam roladę i smaruję jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Czytaj też:
Mój strudel na kruchym cieście to deser na medal! Prosty przepis z jabłkami, który zawsze się udaje
Czytaj też:
Gotową masę zawijam w ciasto drożdżowe i robię pyszny deser na niedzielę. Każdy prosi o dokładkę