Soczyste zraziki zrobisz z mięsa mielonego. Sekret to aromatyczny farsz

Soczyste zraziki zrobisz z mięsa mielonego. Sekret to aromatyczny farsz

Dodano: 
Zraziki z mięsa mielonego
Zraziki z mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Te zraziki to dosłownie: mistrzostwo świata. W mięso jest zawinięty aromatyczny farsz, a wszystko skąpane w prostym sosie.

Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z mięsa mielonego, odpowiadamy: nie kotlety mielone, a zraziki z pysznym farszem z boczku, cebulki i ogórka kiszonego. To mięsne, bardzo aromatyczne danie, które zawsze wszystkim smakuje. Przepis nie jest trudny, a obiad będzie gotowy w mniej niż godzinę.

Jak zrobić zraziki z mięsa mielonego?

Do przygotowania zrazików wykorzystaj dowolne mięso mielone: wołowe, wieprzowe, lub wieprzowo-wołowe. Wystarczy zagnieść je z jajkiem, czosnkiem, przyprawami i odrobiną bułki tartej (bułkę tartą można też zamienić na namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę, jak przy tradycyjnych mielonych).

Farsz to po prostu przesmażony z cebulą boczek, do którego dodajemy jeszcze ogórka kiszonego. Samo zawijanie zrazików wymaga nieco wprawy, ale nie jest trudne: najprościej zrobić je w podłużnym kształcie, ale mogą to być również niewielkie kulki, niczym pulpeciki z nadzieniem.

Potem już tylko wystarczy je krótko presmażyć, zalać bulionem, gotować i na koniec zabielić sos i zagęścić mąką. Świeży koperek dodaje całemu daniu smaku i świeżości.

Wskazówka: do samego farszu możesz też dodać inne ulubione dodatki, np. pieczarki, grzyby leśne, pokrojoną drobniutko kolorową paprykę czy startą na tarce marchewkę.

Przepis: Zraziki z mięsa mielonego w sosie

Pomysł na pyszne mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
825 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • 4 łyżki mąki do obtaczania
  • olej do smażenia

na farsz:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • sól, pieprz

na sos:

  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i farszuWyrób mięso z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Przygotuj farsz: pokrój drobno boczek i wrzuć na patelnię, a kiedy się wytopi, dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj pokrojonego drobno ogórka, wymieszaj i dopraw do smaku.
  2. Robienie zrazikówMięso podziel na równe części (5-8). Każdą rozpłaszcz i nałóż do środka farsz. Zawiń i panieruj w mące.
  3. Smażenie i gotowanieNa patelni rozgrzej olej i obsmaż zraziki z obu stron (delikatnie przewracaj). Dodaj bulion, liście laurowe gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Gotuj, aż sos zgęstnieje, na koniec dopraw i dodaj koperek.

Jak podawać zraziki z mięsa mielonego?

Zraziki z mięsa mielonego z naszego przepisu doskonale pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kasz (szczególnie polecamy je z kaszą gryczaną) czy klusek (np. kopytek lub klusek śląskich). Podaj je z ulubioną surówką, np. surówką z kiszonej kapusty, surówką z selera lub surówką z marchewki. Gotowe danie można też dodatkowo posypać inną niż koperek zieleniną, np. drobniutko posiekaną natka pietruszki abo posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj też:
Te wytrawne naleśniki to moje odkrycie z górskich wypraw. Ten kto je wymyślił zasługuje na medal
Czytaj też:
Te roladki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście mają frajdę, odgadując składniki farszu

Źródło: smaki.pl