Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z mięsa mielonego, odpowiadamy: nie kotlety mielone, a zraziki z pysznym farszem z boczku, cebulki i ogórka kiszonego. To mięsne, bardzo aromatyczne danie, które zawsze wszystkim smakuje. Przepis nie jest trudny, a obiad będzie gotowy w mniej niż godzinę.
Jak zrobić zraziki z mięsa mielonego?
Do przygotowania zrazików wykorzystaj dowolne mięso mielone: wołowe, wieprzowe, lub wieprzowo-wołowe. Wystarczy zagnieść je z jajkiem, czosnkiem, przyprawami i odrobiną bułki tartej (bułkę tartą można też zamienić na namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę, jak przy tradycyjnych mielonych).
Farsz to po prostu przesmażony z cebulą boczek, do którego dodajemy jeszcze ogórka kiszonego. Samo zawijanie zrazików wymaga nieco wprawy, ale nie jest trudne: najprościej zrobić je w podłużnym kształcie, ale mogą to być również niewielkie kulki, niczym pulpeciki z nadzieniem.
Potem już tylko wystarczy je krótko presmażyć, zalać bulionem, gotować i na koniec zabielić sos i zagęścić mąką. Świeży koperek dodaje całemu daniu smaku i świeżości.
Wskazówka: do samego farszu możesz też dodać inne ulubione dodatki, np. pieczarki, grzyby leśne, pokrojoną drobniutko kolorową paprykę czy startą na tarce marchewkę.
Przepis: Zraziki z mięsa mielonego w sosie
Pomysł na pyszne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 825 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- 4 łyżki mąki do obtaczania
- olej do smażenia
na farsz:
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- sól, pieprz
na sos:
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i farszuWyrób mięso z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Przygotuj farsz: pokrój drobno boczek i wrzuć na patelnię, a kiedy się wytopi, dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj pokrojonego drobno ogórka, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Robienie zrazikówMięso podziel na równe części (5-8). Każdą rozpłaszcz i nałóż do środka farsz. Zawiń i panieruj w mące.
- Smażenie i gotowanieNa patelni rozgrzej olej i obsmaż zraziki z obu stron (delikatnie przewracaj). Dodaj bulion, liście laurowe gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Gotuj, aż sos zgęstnieje, na koniec dopraw i dodaj koperek.
Jak podawać zraziki z mięsa mielonego?
Zraziki z mięsa mielonego z naszego przepisu doskonale pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kasz (szczególnie polecamy je z kaszą gryczaną) czy klusek (np. kopytek lub klusek śląskich). Podaj je z ulubioną surówką, np. surówką z kiszonej kapusty, surówką z selera lub surówką z marchewki. Gotowe danie można też dodatkowo posypać inną niż koperek zieleniną, np. drobniutko posiekaną natka pietruszki abo posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Te wytrawne naleśniki to moje odkrycie z górskich wypraw. Ten kto je wymyślił zasługuje na medalCzytaj też:
Te roladki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście mają frajdę, odgadując składniki farszu