Takie kopytka pamiętam z dzieciństwa. W połączeniu z tym sosem smakują najlepiej na świecie

Takie kopytka pamiętam z dzieciństwa. W połączeniu z tym sosem smakują najlepiej na świecie

Dodano: 
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym Źródło: Shutterstock / Chatham172
Kopytka z sosem to jedno z tych dań, które doskonale pamiętam z babcinej kuchni. Babcia robiła kluski z ziemniaków, które zostały z obiadu, a do tego najczęściej podawała grzybowy sos.

W dzieciństwie dania z ziemniaków jedliśmy bardzo często. Babcia nigdy nie wyrzucała ziemniaków, które zostały z obiadu i zamieniała je potem w pyszne kopytka. Moja ulubiona wersja to kopytka z sosem grzybowym. Babcia najczęściej robiła taki sos z leśnych grzybów, ale można go zrobić także z pieczarek.

Jak zrobić kopytka z sosem grzybowym?

Przepis na tradycyjne kopytka to bardzo prosty skład: ziemniaki, mąka i jajko. Babcia czasem też dodawała do masy twaróg, ale zwykle były to po prostu zwykłe kluski ziemniaczane. Ważne jest, aby ziemniaki były przeciśnięte przez praskę albo po prostu dobrze ubite na gładko. Ciasto na kopytka nie powinno mieć grudek.

Jeśli nie masz wczorajszych ziemniaków, ugotuj je specjalnie na kopytka. Moja babcia jednak twierdziła, że najlepsze kluski wychodzą z ziemniaków z poprzedniego dnia. Dlatego zwykle, kiedy planuję zrobić kopytka, aby trzymać się tej niepisanej tradycji, gotuję ziemniaki wcześniej.

Sos grzybowy najbardziej lubię, tak jak moja babcia, robić ze świeżych, leśnych grzybów. Kiedy ich nie ma, można wykorzystać suszone, ale wówczas trzeba je wcześniej namoczyć i najlepiej lekko obgotować (a potem postępować jak w przepisie). Moja babcia lubiła do sosu dodać dużo śmietany, ja dziś jej ilość ograniczam, ale jeśli chcesz mieć jaśniejszy, zawiesisty i kremowy sos, dodaj nawet więcej, niż proponowana w przepisie jedna łyżka.

Przepis: Kopytka z sosem grzybowym

Tradycyjne kopytka z aromatycznym sosem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

na sos:

  • 600 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kopytekUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na równe części, formuj z niego długie wałeczki i krój nożem na kawałki. Wrzucaj kluski na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
  2. Robienie sosuGrzyby oczyść i pokrój na kawałki, następnie wymieszaj z łyżką mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby, dopraw wszystko solą, pieprzem i duś ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodaj łyżkę zimnego masła i energicznie wymieszaj. Sos możesz zabielić śmietaną.
  3. Serwowanie daniaPodawaj kopytka polane sosem.

Kopytka z sosem grzybowym – możliwości podania

Kopytka z sosem grzybowym to pyszny i sycący obiad. Warto podać do niego jeszcze ulubioną surówkę, np. mizerię, kapustę kiszoną, ogórki kiszone, surówkę z selera i jabłka albo prostą surówkę z marchewki. Kopytka z sosem można także obficie posypać posiekaną natka pietruszki.

Czytaj też:
Rozbij pierś z kurczaka i włóż do środka te dodatki. Szwajcarskie kotlety mogą stawać do zawodów z naszym schabowym
Czytaj też:
Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom

Źródło: smaki.pl