Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę

Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę

Dodano: 
Naleśnikowe roladki
Naleśnikowe roladki Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Macie ochotę na smaczną przekąskę? Usmażcie cienkie naleśniki, a potem zamieńcie je ekspresowo w pożywne roladki. Każdy zje je z przyjemnością, a wystarczy dołożyć trzy składniki.

Przekąski mogą być zdrowe i wartościowe. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki. Dziś proponuję proste, a niezwykle smaczne roladki z naleśników. Wystarczy sięgnąć po trzy proste dodatki. Takie roladki można zjeść też na kolację czy na lunch w pracy.

Jak zrobić smaczne, elastyczne naleśniki?

Naleśniki na roladki powinny być cienkie i elastyczne. Wtedy da się je bez problemu zrolować. By naleśniki wyszły, jak należy, trzeba dobrać odpowiednie składniki i użyć ich we właściwych proporcjach. Wystarczy sięgnąć po mąkę, jajka i płyn. Płynem zwykle jest mleko lub mleko wymieszane z wodą. Ja jednak łączę śmietankę kremówkę z wodą. Śmietanka zawiera dużo tłuszczu, więc doskonale zastępuje olej i mleko. Naleśniki z jej dodatkiem wychodzą elastyczne i bardzo smaczne.

Jak przygotować pożywne roladki z naleśników?

Przygotowanie tych pożywnych roladek zaczynam od usmażenia naleśników. Gdy wystygną, smaruję je twarożkiem, dodaję paski wędzonego łososia i słupki świeżego ogórka. Twarożek warto doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tartym chrzanem czy wymieszać z posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem. Naleśniki dość ścisło roluję, dzięki czemu powstają rulony. Po schłodzeniu kroję je na kawałki i w ten sposób powstaje elegancka przekąska.

Przepis: Naleśnikowe roladki

Przekąskowe roladki z naleśników

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 200 g kremowego twarożku
  • sól, pieprz
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 100 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ mąki, jajka, śmietanki, wody i szczypty soli przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki.
  2. Formowanie roladekTwarożek dopraw, posmaruj nim każdy naleśnik. Na brzegu każdego naleśnika połóż słupki ogórka i paski łososia. Zwiń ścisłe roladki, schłodź je, pokrój na kawałki.

Wskazówka: W każdą roladkę można wbić wykałaczkę, która będzie trzymała całość i łatwiej będzie ją jeść.

Inne dodatki do roladek z naleśników

Jeśli nie macie pod ręką wędzonego łososia i świeżego ogórka lub za nimi nie przepadacie, możecie je zastąpić innymi składnikami. Zamiast ryby można dodać paski szynki gotowanej lub plasterki szynki dojrzewającej. Surowy ogórek da się zaś zastąpić np. słupkami awokado, papryki czy marchewki.

Czytaj też:
Tę obłędną przekąskę przywiozłam z Sycylii. To tylko ryż z nadzieniem, ale jaki pyszny
Czytaj też:
Proste ciasto, pożywny farsz i patelnia. Tą oryginalną przekąską zachwyca się cała rodzina