Układam plasterki tego warzywa i polewam sosem. Każdy chce spróbować tej zapiekanki

Układam plasterki tego warzywa i polewam sosem. Każdy chce spróbować tej zapiekanki

Dodano: 
Zapiekanka z batatów
Zapiekanka z batatów Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Gdy chcę odpocząć od ziemniaków, biorę na warsztat bataty. To całkiem inne, pyszne i słodkie bulwy, które są doskonałe w zapiekankach. Nie trzeba wielu składników, by kremowy miąższ smakował jak z restauracji.

W tym daniu słodkie ziemniaki grają główną rolę, a reszta to tylko dodatki smakowe. Ułożenie ich w fantazyjny wzór to nic trudnego, a po wlaniu sosu całą pracę robi za mnie piekarnik.

Czy batat jest zdrowszy od ziemniaka?

Są takie opinie, ponieważ słodkie ziemniaki stanowią bogate źródło witaminy A, podczas gdy w tych zwykłych jest jej niewiele. Porcja zaledwie 100 g batata pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w ponad stu procentach. Ma też 3 razy więcej wapnia i witaminę E. Zawiera za to mniej potasu oraz 4 g cukrów, a kartofle prawie ich nie mają. Oba produkty dostarczają podobną ilość magnezu.

Jako dietetyk nie mogę jednak powiedzieć, że lepiej jest jeść słodkie ziemniaki. Nie pasują do tak wielu wytrawnych dań, co kartofle. Są świetne do deserów i osłodzenia jednogarnkowych potraw, ale zwykle nie da się stosować ich zamiennie. Dobrze więc regularnie sięgać po jedne i drugie.

Jak zrobić zapiekankę z batatów?

Bulw nie obieram, tylko kroję w plasterki i układam do zapieczenia. Robię to pod kątem, aby na siebie zachodziły, choć tak naprawdę zależy to od ich upakowania. Wolę użyć mniejszego naczynia, żeby ustawić krążki bardziej pionowo. Wtedy mogę nalać między nie bulion, by miały więcej smaku.

Aromat moich słodkich ziemniaków podkręca apetyczna mieszanka oliwy z sokiem z cytryny, parmezanem, czosnkiem i ziołami. Wszystko razem smakuje bosko, gdy na odpowiednio długi czas wstawię formę do piekarnika.

Przepis: Zapiekanka z batatów

Plasterki słodkich ziemniaków pieczone w aromatycznym sosie

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
267 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg batatów (2 duże)
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 75 g drobno startego parmezanu
  • pieprz i sól
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, dodaj oliwę, sok z cytryny, zioła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie batatówWyszoruj bataty i pokrój ze skórką w cienkie plasterki. Zalej je sosem i dokładnie wymieszaj rękami. Wyłóż nimi dno okrągłego żaroodpornego naczynia, po czym ułóż je prawie pionowo w spiralnym rzędzie biegnącym wokół brzegu i do środka naczynia.
  3. PieczenieZalej bataty bulionem, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem posyp natką.

Co można zrobić z batatów?

Bulwy tego warzywa to idealny składnik dań pieczonych i duszonych. Warto spróbować, jak smakują między innymi:

  • w postaci frytek,
  • pieczone w całości,
  • nadziewane,
  • zmiksowane na purée,
  • w zapiekance,
  • w zupie krem,
  • w plackach,
  • w kopytkach lub kluskach gnocchi,
  • w sałatce ze świeżymi warzywami,
  • w gulaszu jarzynowym,
  • w curry z kurczakiem,
  • w kremie czekoladowym,
  • w brownie albo innym cieście,
  • w zdrowych muffinkach.

Czytaj też:
Te chrupiące frytki są pyszne i zdrowsze od klasycznych. Zrób je i zachwyć rodzinę
Czytaj też:
Pieczone bataty w skórce są tak kremowe i chrupiące, że znikają szybciej niż ziemniaki