Kanapki nie są w łaskach mojej rodziny. Za to kolacje na ciepło, jak najbardziej. Co ciekawe, przygotowanie tej prostej zapiekanki nie zajmie wam dużo więcej czasu niż talerza kanapek dla całej rodziny. Potem pozostanie tylko poczekać ok. 20 minut, aż całość się zapiecze.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Do zapiekanki najlepiej nadaje się grubszy makaron, np. rurki, świderki. Można też sięgnąć po wstążki. Makaron należy ugotować al dente, czyli tak, by pozostał lekko twardawy. Dzięki temu po ok. 20 minutach pieczenia nie będzie zbyt miękki. Taki makaron jest nie tylko smaczniejszy, ale też zdrowszy, niż rozgotowany.
Dlatego gotując makaron, trzymajcie się czasu gotowania podanego na opakowaniu. Z myślą o zapiekance możecie go nawet skrócić o minutę. Makaronu nie należy hartować, a wystarczy dokładnie osączyć. Wtedy dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić ekspresową zapiekankę z makaronu?
Makaron na tę zapiekankę można specjalnie ugotować. Jednak ja zwykle szykuję to danie, gdy zostaną mi kluski z obiadu. Nawet te z poprzedniego dnia da się tu wykorzystać. By łatwiej było je wymieszać z pozostałymi składnikami, można je umieścić w durszlaku i przelać gorącą wodą. Teraz do makaronu wystarczy dodać pokrojone plasterki szynki gotowanej i trochę startego sera. Całość trzeba wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i wstawić do piekarnika.
Przepis: Szybka zapiekanka na kolację
Prosta zapiekanka makaronowa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 570 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu
- 200 g szynki w plasterkach
- 150 g startego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przestudź. Ser zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w paski, a potem na mniejsze kawałki.
- Łączenie składnikówNaczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Makaron wymieszaj z szynką i 2/3 sera, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia, posyp resztą sera.
- ZapiekanieNaczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Gdy ser się roztopi i lekko zrumieni, zapiekanka jest gotowa do podania. Posyp ją posiekaną natką.
Wskazówka: Jeśli chcecie, by danie miało wyraźniejszy smak, możecie do niego dodać też trochę zeszklonej cebulki.
Te składniki też będą pasować do zapiekanki z makaronu
Szybką zapiekankę makaronową możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast szynki dobrze spisze się wędzony boczek czy kiełbasa salami. Tarty, żółty ser można zaś zastąpić kawałkami białej mozzarelli. Zapiekankę można też wzbogacić warzywami, np. kukurydzą z puszki, pokrojoną papryką, cukinią czy pomidorami.
Czytaj też:
Zawiń kurczaka, ser i por w ciasto francuskie. Oto pomysł na pyszną kolację na ciepłoCzytaj też:
Ścieram cukinię i szykuję z niej genialną kolację na ciepło. Jeden składnik dodaje charakteru