Placki ziemniaczane robię inaczej niż wszyscy. Obłędnie chrupią

Placki ziemniaczane robię inaczej niż wszyscy. Obłędnie chrupią

Dodano: 
Placki ziemniaczane z parmezanem
Placki ziemniaczane z parmezanem Źródło: Shutterstock / SeungJun Kim
Ziemniaki z patelni zawsze pysznie smakują, ale te rumiane placki to absolutny hit. Gdy przerządzam je szwajcarskim sposobem i dodaję starty ser, są rozchwytywane już po drodze z kuchni.

Większość przepisów na placki z kartofli wymaga użycia jajek i mąki pszennej. Jeszcze lepsze są jednak bez tych dodatków. Tak robi się rösti, które wychodzą wyjątkowo przypieczone i apetyczne.

Co to są rösti?

To szwajcarskie placki z surowych bądź podgotowanych kartofli, czasami razem ze skórką. Ja najbardziej lubię je w pierwszej, najprostszej wersji. Miąższ rozdrabnia się na tarce i osusza, a podczas smażenia dociska do patelni. Można także przyrządzić je w piekarniku.

Do potrawy, którą często przygotowuje się również w postaci placka na całą patelnię, podaje się śmietanę ze szczypiorkiem lub koperkiem, sadzone jajko, boczek lub kiełbasę z patelni albo gulasz.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z parmezanem?

Sekretem ich chrupkości jest użycie grubo startych ziemniaków. Aby masa nie była wodnista, dobrze odciskam ją z nadmiaru soku nad miską. Nie wylewam go, tylko stosuję skrobię zgromadzoną na dnie naczynia jako naturalny zagęstnik. W ten sposób nie potrzebuję już jajka, ale dokładam jeszcze małą porcję mąki ziemniaczanej. To dodatkowa metoda, by zapobiec powstaniu zbyt miękkiej konsystencji.

Jeśli chodzi o wybór kartofli, ich miąższ nie powinien mieć zbyt mało ani zbyt dużo skrobi. Najlepsze są te o średniej zawartości, czyli ogólnoużytkowe, typu AB.

Przepyszny smak dania to zasługa parmezanu. Nie dosypuję go zbyt wiele do masy i smażę ją na umiarkowanie rozgrzanym oleju, żeby nie przypalić sera. Dodaję go po raz drugi na końcu, dzięki czemu placuszki są wyjątkowo smakowite.

Jeżeli chcę mieć idealnie chrupkie brzegi rösti, na patelni smaruję je olejem. W oryginalnej recepturze używa się masła, ale to z kostki nie jest polecane jako zdrowy tłuszcz do smażenia. Gdy jednak chcę uzyskać ten smak, wybieram wersję klarowaną.

Przepis: Placki ziemniaczane z parmezanem

Chrupiące danie ze smażonych tartych ziemniaków z dodatkiem sera dojrzewającego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Szwajcarska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
241 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki drobnego tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1/2 szklanki grubo startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówObierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce, umieść w gęstym sitku lub gazie i odstaw na 15 minut, po czym zlej płyn znad osadu i dodaj warstwę z dna do masy. Dołóż drobny parmezan, sól i pieprz.
  2. Smażenie plackówRozgrzej olej na patelni i nakładaj po 1/4 masy. Smaż na średnim ogniu po 10-12 minut na stronę, aż placki się przyrumienią. Gorące posyp grubo startym parmezanem.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków
Czytaj też:
Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepis