Jak można przygotować filet z piersi kurczaka na obiad? Ja często robię z niego kotlety w panierce albo szybkie dania z patelni, np. chińszczyznę. Mięso to będzie też stanowiło pożywne dopełnienie sosu do makaronu. Całkiem szybko zamienicie je w pełne smaku roladki czy kieszonki. Dziś jednak zapraszam was na kurczaka duszonego w aksamitnym sosie. Smakuje, że palce lizać!
W jakim sosie można dusić pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka to delikatne, chude mięso, któremu dobrze zrobi sos. Dzięki niemu kurczak nabierze soczystości i pełnego smaku. Bardzo dobrze pasują do niego sosy śmietanowe, które warto doprawić czosnkiem, ziołami. Świetnie też sprawdzą się sosy pomidorowe, np. z dodatkiem cebuli, oliwek, ziół. Kurczaka można też dusić w sosie warzywnym czy cytrynowym.
Jak zrobić pierś kurczaka duszoną w aksamitnym sosie?
Przygotowując pierś z kurczaka na obiad, tym razem zdecydowałam się sięgnąć po pieczarki. Na ich bazie przyrządziłam sos śmietanowy z dodatkiem czosnku, który świetnie podkręca smak pieczarek i samego mięsa. Każdą pierś przekroiłam na dwa płaty, oprószyłam je przyprawami i zrumieniłam na patelni.
Odłożyłam je na bok, a na patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Potem dodałam pokrojone w plasterki pieczarki, lekko je zrumieniłam i odparowałam nadmiar wody. Teraz wlałam śmietankę i całość zagotowałam. Do gęstawego sosu włożyłam obsmażone piersi z kurczaka i całość podgrzałam. Pod koniec duszenia sos warto doprawić np. musztardą, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami.
Przepis: Kurczak duszony w sosie pieczarkowym
Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 2 pojedyncze, większe piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 150–200 ml śmietanki 30%
- ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka musztardy
- oregano lub tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety opłucz, osusz, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Oprósz solą i pieprzem, zrumień z dwóch stron na patelni z olejem. Odłóż na talerz.
- Przygotowanie sosuNa patelnię dodaj masło, wsyp posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, zrumień, a potem podlej śmietanką i bulionem i duś na niedużym ogniu ok. 5 minut. Sos dopraw musztardą, solą, pieprzem i ziołami.
- Duszenie kurczakaDo sosu dodaj obsmażonego kurczaka i całość duś ok. 10 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Sos dopraw do smaku.
Jak podać pierś kurczaka duszoną w aksamitnym sosie?
Pierś z kurczaka duszoną w aksamitnym sosie można podać z wieloma dodatkami. Moja rodzina lubi to danie w zestawie z kaszą jęczmienną, ale można je też zaserwować z ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi czy gotowanymi ziemniakami. Świetnym dopełnieniem tej potrawy będą warzywa gotowane na parze np. brokuły, marchewka albo sałatka z rukoli i pomidorów.
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatkiCzytaj też:
Pod złocistym ciastem kryje się kremowy sos i delikatny kurczak. To danie robi furorę w moim domu