Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni

Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni

Dodano: 
Pierś z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / from my point of view
Pierś z kurczaka kojarzy się z szybkim obiadem i ten dzisiejszy też taki będzie. Będzie się jednak odznaczał soczystością i doskonałym smakiem. Przygotuję go na patelni z niewyszukanych składników.

Jak można przygotować filet z piersi kurczaka na obiad? Ja często robię z niego kotlety w panierce albo szybkie dania z patelni, np. chińszczyznę. Mięso to będzie też stanowiło pożywne dopełnienie sosu do makaronu. Całkiem szybko zamienicie je w pełne smaku roladki czy kieszonki. Dziś jednak zapraszam was na kurczaka duszonego w aksamitnym sosie. Smakuje, że palce lizać!

W jakim sosie można dusić pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka to delikatne, chude mięso, któremu dobrze zrobi sos. Dzięki niemu kurczak nabierze soczystości i pełnego smaku. Bardzo dobrze pasują do niego sosy śmietanowe, które warto doprawić czosnkiem, ziołami. Świetnie też sprawdzą się sosy pomidorowe, np. z dodatkiem cebuli, oliwek, ziół. Kurczaka można też dusić w sosie warzywnym czy cytrynowym.

Jak zrobić pierś kurczaka duszoną w aksamitnym sosie?

Przygotowując pierś z kurczaka na obiad, tym razem zdecydowałam się sięgnąć po pieczarki. Na ich bazie przyrządziłam sos śmietanowy z dodatkiem czosnku, który świetnie podkręca smak pieczarek i samego mięsa. Każdą pierś przekroiłam na dwa płaty, oprószyłam je przyprawami i zrumieniłam na patelni.

Odłożyłam je na bok, a na patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Potem dodałam pokrojone w plasterki pieczarki, lekko je zrumieniłam i odparowałam nadmiar wody. Teraz wlałam śmietankę i całość zagotowałam. Do gęstawego sosu włożyłam obsmażone piersi z kurczaka i całość podgrzałam. Pod koniec duszenia sos warto doprawić np. musztardą, sokiem z cytryny, świeżymi ziołami.

Przepis: Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze, większe piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 150–200 ml śmietanki 30%
  • ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oregano lub tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety opłucz, osusz, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Oprósz solą i pieprzem, zrumień z dwóch stron na patelni z olejem. Odłóż na talerz.
  2. Przygotowanie sosuNa patelnię dodaj masło, wsyp posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, zrumień, a potem podlej śmietanką i bulionem i duś na niedużym ogniu ok. 5 minut. Sos dopraw musztardą, solą, pieprzem i ziołami.
  3. Duszenie kurczakaDo sosu dodaj obsmażonego kurczaka i całość duś ok. 10 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Sos dopraw do smaku.

Jak podać pierś kurczaka duszoną w aksamitnym sosie?

Pierś z kurczaka duszoną w aksamitnym sosie można podać z wieloma dodatkami. Moja rodzina lubi to danie w zestawie z kaszą jęczmienną, ale można je też zaserwować z ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi czy gotowanymi ziemniakami. Świetnym dopełnieniem tej potrawy będą warzywa gotowane na parze np. brokuły, marchewka albo sałatka z rukoli i pomidorów.

Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka pod obłędną pierzynką. Znika ze stołu, zanim zdążę podać dodatki
Czytaj też:
Pod złocistym ciastem kryje się kremowy sos i delikatny kurczak. To danie robi furorę w moim domu