Choć kształtem przypominają kopytka, te kluseczki robię zupełnie inaczej. Są proste w przygotowaniu

Choć kształtem przypominają kopytka, te kluseczki robię zupełnie inaczej. Są proste w przygotowaniu

Dodano: 
Osoba kroi kopytka
Osoba kroi kopytka Źródło: Pexels / Maxi Gagliano
Klasyczne kopytka mogą się znudzić. Ostatnio przygotowałam mojej rodzinie ten przysmak w szybkiej i taniej odsłonie. Do zrobienia klusek wykorzystałam zdrową kaszę. Poznaj mój przepis.

Szukając pomysłu na nietypowe kopytka, wpadłam na przepis wykorzystujący kaszę jaglaną. U mnie w domu rzadko trafia ona na stół, bo ma smak, który nie wszystkim pasuje. Postanowiłam jednak zaryzykować. Postąpiłam zgodnie z poradami, a przygotowane kluski okazały się więcej niż pyszne. Teraz często wracam do receptury.

Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej?

Kopytka w tej odsłonie są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Kasza jaglana, która stanowi ich bazę, jest lekkostrawna oraz bogata w białko i inne cenne substancje m.in. witaminy z grupy B, magnez i żelazo. Ugotowanie jej i połączenie z mąką oraz jajkiem przebiega sprawnie, a formowane z masy kluski przyrządza się tak samo, jak tradycyjne ziemniaczane rarytasy. Nie ma więc powodu, by nie spróbować.

Przepis: Kopytka z kaszy jaglanej

Nietypowe kopytka ze zdrowej kaszy idealnie pasują do obiadu lub na kolację.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
251 w każdej porcji

Składniki

  • 270 g kaszy jaglanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę jaglaną wysyp na sito i płucz pod bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Przenieś ją do garnka i wlej 750 ml czystej wody. Doprowadź do wrzenia i posól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 13-15 minut. Zdejmij z ognia, gdy kasza wchłonie cały płyn. Ostudź.
  2. Robienie ciasta na kopytkaChłodną kaszę jaglaną wrzuć do pojemnika blendera. Wbij jajko. Zmiksuj składniki na gładką masę. Połącz ją z mąką i wyrób ciasto. Formuj z niego wałeczki i krój je na kluski o kształcie niewielkich rombów.
  3. Gotowanie kopytekW dużym garnku zagotuj 2-3 litry wody. Posól ją lekko. Na wrzątek porcjami wrzucaj kopytka. Gotuj przez 4-5 minut. Gotowe wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podać nietypowe kopytka?

Kopytka z kaszy jaglanej mają delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Możesz podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Moim ulubionym dodatkiem jest jogurt naturalny z sezonowymi owocami i granolą lub posiekanymi orzechami. Rodzina preferuje wytrawne wersje m.in. z sosem kurkowym czy podsmażonymi z cebulką boczkiem.

Wskazówki dotyczące gotowania kopytek

Niektórzy, gotując kluski czy makaron, wlewają do garnka z wodą olej. Tłuszcz jest zbędny, a wręcz sprawi, że kopytka z sosem będzie trudniej zjeść, gdyż dodatek będzie z nich spływał. Aby mieć pewność, że kluski ci się nie skleją, po prostu wrzucaj jednorazowo na wrzątek mniejsze porcje wyrobu.

Jeśli masz ochotę na jeszcze zdrowsze i tańsze kopytka, jajko możesz zamienić na kleik z siemienia lnianego. Dobrze sklei masę, a przy okazji pobudzi układ trawienny do pracy. Na porcję z przepisu potrzebujesz namoczyć 1 łyżkę mielonych ziaren w 3 łyżkach wrzątku.

Zamieniając z kolei mąkę pszenną na ziemniaczaną lub ryżową, przygotujesz kopytka bezglutenowe. Będą odpowiednie dla osób wykluczających ten składnik z diety.

Czytaj też:
Mieszam 4 składniki i po chwili mam tani, pyszny obiad. Kluski kładzione kocha cała moja rodzina
Czytaj też:
Przepis na te szare kluski zdradziła mi moja babcia. Mogę je jeść każdego dnia, a najlepiej smakują z okrasą