Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego

Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego

Dodano: 
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Karkówka z piekarnika to doskonały pomysł na obiad i soczyste mięso do kanapek. Karczek piekę według tradycyjnej receptury. Moja rodzina uwielbia to mięso i ciągle dopytuje, kiedy znowu je zrobię.

Karkówka to smaczne mięso, które przygotowuję na wiele sposobów. Jednak moja rodzina najbardziej lubi tę w wersji tradycyjnej. Przepis, z którego korzystam, uwzględnia klasyczną marynatę, która trafia w gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. Ja zawsze piekę większą porcję karkówki, ponieważ jest tak pyszna, że żona i dzieci lubią jeść ją nie tylko na obiad. Jej plastry kładą sobie również na kanapki z sałatą i innymi warzywami.

Jak zrobić dobrą karkówkę pieczoną?

Przygotowanie aromatycznej i soczystej karkówki nie jest trudne. Dobrą karkówkę pieczoną może przygotować każdy, kto będzie przestrzegał dwóch podstawowych zasad. Pierwszą z nich jest marynowanie w aromatycznych przyprawach i ziołach, dzięki którym mięso zyskuje wyjątkowy smak oraz staje się mniej ciężkostrawne. Po drugie – czas pieczenia, który nie powinien być zbyt długi – bardzo długo pieczona karkówka staje się twarda i łykowata. Idealny czas pieczenia to 60-70 minut na każdy kilogram mięsa. Chcąc przyspieszyć pieczenie mięsa, można pokroić je w plastry i obtoczyć w marynacie. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia jest czasem orientacyjnym, który zależy m.in. od mocy piekarnika – przed podaniem mięsa trzeba sprawdzić, czy jest miękkie i odpowiednio wypieczone.

Polecam zamarynować karkówkę na minimum 12 godzin przed pieczeniem – możesz zamarynować mięso wieczorem i upiec je na drugi dzień. Wtedy danie zrobisz już szybko, bo mięso (w przepisie jest to 1200 g karkówki) wystarczy włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę i 15 minut.

Porada: jeżeli chcesz pieczony karczek wykorzystać jako domową wędlinę, to polecam przed marynowaniem związać mięso sznurkiem lub przełożyć do siatki, która nada pieczeni odpowiedni kształt.

Przepis: Karkówka pieczona

Tradycyjnie upieczona karkówka wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 35 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1200 g karkówki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku

Na marynatę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka kminku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsa do marynowaniaMięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół. Za pomocą ostrego noża zrób w karkówce 12 otworów o głębokości około 2 cm (otwory powinny być równomiernie rozmieszczone na górnej i dolnej części kawałka mięsa). Włóż pokrojony czosnek w zrobione w mięsie otwory. Czosnek nie powinien wystawać poza mięso.
  2. Przygotowanie marynatyOliwę lub olej np. rzepakowy (olej powinien być odporny na działanie wysokiej temperatury) przelej do miseczki. Uwaga: możesz zastąpić oliwę i olej klarowanym masłem. Liście laurowe pokrusz w dłoniach na mniejsze kawałki. Ziele angielskie i pieprz ziarnisty (ja używam pieprzu kolorowego, ale możesz zastąpić go czarnym pieprzem) rozdrobnij w moździerzu lub rozkrusz za pomocą wałka – zawiń ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty w ściereczkę i rozwałkuj bądź uderz kilka razy wałkiem. Do oliwy dodaj pieprz, ziele angielskie, słodką i wędzoną paprykę, pieprz ziołowy, roztarty w dłoniach suszony rozmaryn, kminek oraz sól. Wymieszaj składniki marynaty.
  3. MarynowanieNaszpikowaną czosnkiem karkówkę dokładnie natrzyj marynatą - mięso pokryj oliwą z przyprawami z każdej strony. Przełóż mięso do miski lub naczynia żaroodpornego, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Im dłużej mięso leżakuje w marynacie, tym bardziej wyrazisty ma smak.
  4. SmażeniePo upływie czasu marynowania wyjmij mięso z lodówki i poczekaj, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Zdejmij nadmiar marynaty z mięsa – wykorzystasz ją przed włożeniem karkówki do piekarnika. Rozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż karkówkę z każdej strony. Połóż mięso na bardzo rozgrzanej patelni, żeby nie puściło soków i przewracaj, gdy ładnie się przypiecze. Nie musisz dodawać tłuszczu na patelnię, bo jest on składnikiem marynaty.
  5. PieczenieObsmażone z każdej strony mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i posmaruj zdjętą wcześniej marynatą. Na wierzchu pieczeni z karkówki możesz ułożyć gałązkę świeżego rozmarynu. Przykryj naczynie i wstaw karkówkę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Po 20 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza i piecz około 55 minut. Przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę, żeby karkówka przypiekła się z wierzchu. Polecam przed wyjęciem mięsa z piekarnika sprawdzić jego temperaturę za pomocą termometru kuchennego – temperatura wewnątrz upieczonej karkówki to 70-75 stopni Celsjusza.

Jaka marynata do karkówki?

Dobra karkówka jest soczysta i rozpływa się w ustach. Karkówka z mojego przepisu jest marynowana w ziołach i przyprawach, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Połączenie m.in. papryki, rozmarynu, kminku, pieprzu ziołowego oraz czosnku powoduje, że mięso zyskuje wyjątkowy aromat, ale nie jest bardzo pikantne. Jeżeli chcesz przygotować pikantną karkówkę pieczoną, to możesz dodać do marynaty papryczkę chili, sos tabasco lub pieprz cayenne.

Z czym podawać karkówkę pieczoną?

Idealnym dodatkiem do pieczonej karkówki są oczywiście ziemniaki. Mogą to być pieczone lub grillowane ziemniaki z chrupiącą skórką, które warto przyprawić rozmarynem, który harmonizuje z marynatą mięsa. Oczywiście nie może też zabraknąć innych warzyw. Polecam pieczone lub grillowane warzywa takie jak marchewka, buraki czy brukselka. Doskonałym uzupełnieniem dania obiadowego z pieczonym karczkiem są również surówki, na przykład z kapusty pekińskiej lub sałaty z dodatkiem rukoli i pomidorów.

Ja często podaję pieczeń z karkówki z purée ziemniaczanym oraz surówką z kiszonej kapusty. Choć muszę wspomnieć, że karkówka pieczona doskonale smakuje również podana z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszony oraz kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

Powstały podczas pieczenia mięsa sos własny możesz odparować lub zagęścić mąką i polać mięso przed podaniem.

Jak już wspomniałem, domowa karkówka pieczona to także świetny dodatek do pieczywa – plastry mięsa możesz podawać zarówno do kanapek na zimno, jak i kanapek robionych na ciepło. Jeżeli rozdrobnisz pieczoną karkówkę widelcem, to możesz przygotować kanapki lub sałatkę z szarpaną wieprzowiną.

Karkówka pieczona z warzywami

Przygotowując karkówkę z piekarnika, możesz jednocześnie upiec ulubione warzywa. Polecam w połowie czasu pieczenia mięsa dodać do naczynia żaroodpornego pokrojone w kostkę o boku około 2 cm surowe ziemniaki. Po dodaniu warzyw warto potrząsnąć naczyniem, aby warzywa pokryły się wytopionym z karkówki tłuszczem.

Na 15-20 minut przed końcem pieczenia możesz dodać do naczynia z karkówką podgotowane ziemniaki, pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę, pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, a także np. różyczki brokuła lub kalafiora. Tym sposobem zrobisz pyszny i pełnowartościowy obiad.

Czytaj też:
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Stosuj te wskazówki, a mięso nigdy nie wyjdzie suche i twarde
Czytaj też:
Najlepsze marynaty do karkówki na grilla: przepisy na pikantny, łagodny i ziołowy smak