Bazą tej surówki są jabłka i cebula, ale sekret tkwi w odpowiednim jej doprawieniu. Ten patent podpatrzyłam u znajomego szefa kuchni, Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi własną szkołę gotowania. On przygotował tę surówkę jako dodatek do śledzi. A mi posmakowała tak bardzo, że wykorzystuję ją również jako surówkę do obiadu.
Jak zrobić surówkę z jabłek i cebuli?
Ta surówka jest dopracowana w każdym calu. Już samo pokrojenie jabłek i cebuli w drobną kostkę sprawia, że finalnie wygląda jak z najlepszej restauracji. Do surówki, którą widać na zdjęciu zostało wykorzystane zielone jabłko i takie polecam wybrać, ale oczywiście nie jest to konieczne. Skórkę jednak warto zostawić, to nie tylko dodatkowa porcja zdrowia, ale też element, który dodaje koloru surówce.
Sekretem tej surówki jest dodatek niewielkiej ilości pasty wasabi – to pikantny, wyrazisty akcent, który sprawia, że gotowa surówka smakuje wprost obłędnie. Ilość pasty warto dostosować do własnych preferencji. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, lepiej na początek dodać mniej.
Do surówki najlepiej wykorzystać olej o neutralnym smaku. Może to być np. olej z pestek winogron, może być także olej rzepakowy.
Przepis: Surówka z jabłek i cebuli
Pyszna, ekspresowa surówka do obiadu i nie tylko.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 276 w każdej porcji
Składniki
- 1 zielone jabłko
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
- 50 ml oleju
- 1/3 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłko i cebulę pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ciemniało.
- Robienie surówkiOlej wymieszaj z wasabi i dodaj do surówki. Dodaj koperek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Do czego pasuje surówka z jabłek i cebuli?
Jak już wspomniałam, znajomy szef kuchni, podał tę surówkę do śledzi. To połączenie wprost idealne i bardzo je polecam do wszelkich przekąsek ze śledziem (np. do bułki ze śledziem). Jednak ja bardzo lubię szykować taką surówkę do obiadu. Dobrze pasuje do kotletów panierowanych (także wegetariańskich, np. panierowanych boczniaków), pieczonych czy smażonych warzyw (np. steka z kalafiora), ale też do sosów czy pieczonych mięs, np. pieczonej karkówki.
Czytaj też:
Ten kremowy sos z kurczakiem zrobisz ekspresowo. Pasuje do kasz, ryżu, ziemniaków i makaronuCzytaj też:
Z tartych buraków i trzech dodatków robię pyszną i zdrową surówkę. Pasuje do wielu obiadów
 
    
