Dwa zdrowe, chrupiące składniki i zaskakujący dodatek. Ta szybka surówka zasługuje na medal

Dwa zdrowe, chrupiące składniki i zaskakujący dodatek. Ta szybka surówka zasługuje na medal

Dodano: 
Surówka z jabłka i cebuli
Surówka z jabłka i cebuli Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Ta surówka ma prosty skład, ale smak jest zaskoczeniem. Wszystko za sprawą jednego, wyrazistego dodatku.

Bazą tej surówki są jabłka i cebula, ale sekret tkwi w odpowiednim jej doprawieniu. Ten patent podpatrzyłam u znajomego szefa kuchni, Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi własną szkołę gotowania. On przygotował tę surówkę jako dodatek do śledzi. A mi posmakowała tak bardzo, że wykorzystuję ją również jako surówkę do obiadu.

Jak zrobić surówkę z jabłek i cebuli?

Ta surówka jest dopracowana w każdym calu. Już samo pokrojenie jabłek i cebuli w drobną kostkę sprawia, że finalnie wygląda jak z najlepszej restauracji. Do surówki, którą widać na zdjęciu zostało wykorzystane zielone jabłko i takie polecam wybrać, ale oczywiście nie jest to konieczne. Skórkę jednak warto zostawić, to nie tylko dodatkowa porcja zdrowia, ale też element, który dodaje koloru surówce.

Sekretem tej surówki jest dodatek niewielkiej ilości pasty wasabi – to pikantny, wyrazisty akcent, który sprawia, że gotowa surówka smakuje wprost obłędnie. Ilość pasty warto dostosować do własnych preferencji. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, lepiej na początek dodać mniej.

Do surówki najlepiej wykorzystać olej o neutralnym smaku. Może to być np. olej z pestek winogron, może być także olej rzepakowy.

Przepis: Surówka z jabłek i cebuli

Pyszna, ekspresowa surówka do obiadu i nie tylko.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
276 w każdej porcji

Składniki

  • 1 zielone jabłko
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
  • 50 ml oleju
  • 1/3 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJabłko i cebulę pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny, aby jabłko nie ciemniało.
  2. Robienie surówkiOlej wymieszaj z wasabi i dodaj do surówki. Dodaj koperek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Do czego pasuje surówka z jabłek i cebuli?

Jak już wspomniałam, znajomy szef kuchni, podał tę surówkę do śledzi. To połączenie wprost idealne i bardzo je polecam do wszelkich przekąsek ze śledziem (np. do bułki ze śledziem). Jednak ja bardzo lubię szykować taką surówkę do obiadu. Dobrze pasuje do kotletów panierowanych (także wegetariańskich, np. panierowanych boczniaków), pieczonych czy smażonych warzyw (np. steka z kalafiora), ale też do sosów czy pieczonych mięs, np. pieczonej karkówki.

Czytaj też:
Ten kremowy sos z kurczakiem zrobisz ekspresowo. Pasuje do kasz, ryżu, ziemniaków i makaronu
Czytaj też:
Z tartych buraków i trzech dodatków robię pyszną i zdrową surówkę. Pasuje do wielu obiadów