Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty Źródło:Shutterstock / papkin
Bardzo lubię proste surówki, które pasują do wielu dań. I właśnie taka jest surówka z kiszonej kapusty. Robi się ją w 5 minut, a smażona ryba, kotlety czy pulpety smakują z nią o niebo lepiej.

Kiszona kapusta najpopularniejsza jest zimą. Wtedy mamy bowiem ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a kiszonka ta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Wiosną coraz trudniej trafić na jeszcze smaczną, nie zbyt kwaśną kapustę kiszoną. Jeśli jednak uda się wam taką zdobyć, koniecznie przygotujcie z niej surówkę. To ostatni moment na skorzystanie z tego zimowego skarbu.

Czy kiszona kapusta rzeczywiście jest taka zdrowa?

Kiszona kapusta to jeden z tych przetworów, który jest o wiele zdrowszy od świeżego warzywa. A to dlatego, że w wyniku fermentacji w kapuście pojawiają się bakterie kwasu mlekowego. Są to niezwykle pożyteczne bakterie, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, a także wzmacniają naszą odporność. Poza tym kiszona kapusta stanowi doskonałe źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w walce z przeziębieniami i infekcjami. Chroni też komórki przed działaniem wolnych rodników.

W kiszonej kapuście znajdziemy również potas, magnez, fosfor i wapń. Te składniki mineralne korzystnie wpływają na nasze mięśnie, kości, a także układ krążenia. Duże znaczenie dla naszego zdrowia ma też obecny w kiszonej kapuście błonnik. Nie tylko dba on o zdrowe jelita, ale też poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Jak zrobić szybką surówkę z kiszonej kapusty?

Tę surówkę robi się naprawdę szybko, a to dlatego, że kiszona kapusta jest już pokrojona. Wystarczy więc dodać do niej kilka składników, wymieszać i gotowe.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, papryki, cebuli i natki pietruszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • cukier, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kapustyKapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij. Możesz ją też dodatkowo posiekać.
  2. Rozdrabnianie warzywMarchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  3. Wykańczanie surówkiDo kiszonej kapusty dodaj rozdrobnione warzywa. Oprósz ją cukrem i pieprzem, polej olejem, wymieszaj.

Do jakich potraw pasuje surówka z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty jest dosyć uniwersalnym dodatkiem obiadowym. Warto ją podać do smażonej ryby, kotletów mielonych i schabowych, pieczonej i duszonej wieprzowiny, a także do smażonej kiełbasy lub kaszanki. Bardzo lubi towarzystwo gotowanych ziemniaków, choć dobrze też smakuje z ziemniakami pieczonymi, frytkami, kaszami i ryżem.

Czytaj też:
Wiosenna surówka z kapusty to moje odkrycie. Na święta zrobię ją z całej główki
Czytaj też:
Apetyczna surówka z czerwonej kapusty. Prosta, szybka i chrupiąca, jak żadna inna