Te pyszne, budyniowe placuszki mogą być posiłkiem i deserem. Robi się je w 10 minut

Te pyszne, budyniowe placuszki mogą być posiłkiem i deserem. Robi się je w 10 minut

Dodano: 
Placuszki budyniowe
Placuszki budyniowe Źródło: Shutterstock / Iryna Melnyk
Budyniowe placuszki to proste i szybkie do zrobienia placki na słodko. Można je podać na wiele sposobów.

Przepisy na tego typu placuszki uwielbiam za to, że są proste i szybkie. Placuszki budyniowe robię zwykle wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego: czasem traktuję je jako posiłek (mogą być śniadaniem, mogą być kolacją), a czasem zajadam je jako pyszny deser. Zrobienie ciasta na placki zajmuje dosłownie dwie minuty.

Jak zrobić placuszki budyniowe?

Te placuszki mają w składzie i budyń, i jogurt naturalny. Po usmażeniu są delikatnie waniliowe, mięciutkie i słodkie. Ja zwykle dodaję do nich cukier, ale czasem też wykorzystuję jako dodatek jogurt słodzony (np. o smaku waniliowym lub owocowym) – wówczas pomijam dodatek cukru. Tak samo należy postąpić, jeśli do ciasta dodajesz budyń z cukrem.

Rada: najlepiej smażyć niewielkie placuszki, wówczas łatwo będzie je przewracać na drugą stronę. Ważne jest, aby patelnia była dobrze rozgrzana.

Przepis: Placuszki budyniowe

Słodkie placki z jogurtem i budyniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
94 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na plackiWymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj niewielkie porcje i smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać placuszki budyniowe?

Placuszki budyniowe można podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Są idealną przekąską do spakowania do pracy czy szkoły. W najprostszej wersji wystarczy je jedynie oprószyć cukrem pudrem i zajadać ze smakiem. Ale takie placuszki można zaserwować także z:

  • ciepłym budyniem (patrz zdjęcie),
  • jogurtem naturalnym lub owocowym i świeżymi owocami (np. borówkami czy malinami),
  • płynnym miodem lub syropem klonowym,
  • kremem czekoladowo-orzechowym lub polewą czekoladową i orzechami,
  • gorącymi malinami (wystarczy maliny świeże lub mrożone przesmażyć z odrobiną cukru) i gałką lodów waniliowych,
  • dżemem lub domowymi konfiturami.

To oczywiście tylko przykładowe propozycje, które potraktuj jako inspirację do własnych eksperymentów i wersji placuszków budyniowych.

Czytaj też:
Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacją
Czytaj też:
Moja mama do tartej marchewki zawsze dodaje jeden soczysty owoc. Kocham tę surówkę od dziecka