Przepisy na tego typu placuszki uwielbiam za to, że są proste i szybkie. Placuszki budyniowe robię zwykle wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego: czasem traktuję je jako posiłek (mogą być śniadaniem, mogą być kolacją), a czasem zajadam je jako pyszny deser. Zrobienie ciasta na placki zajmuje dosłownie dwie minuty.
Jak zrobić placuszki budyniowe?
Te placuszki mają w składzie i budyń, i jogurt naturalny. Po usmażeniu są delikatnie waniliowe, mięciutkie i słodkie. Ja zwykle dodaję do nich cukier, ale czasem też wykorzystuję jako dodatek jogurt słodzony (np. o smaku waniliowym lub owocowym) – wówczas pomijam dodatek cukru. Tak samo należy postąpić, jeśli do ciasta dodajesz budyń z cukrem.
Rada: najlepiej smażyć niewielkie placuszki, wówczas łatwo będzie je przewracać na drugą stronę. Ważne jest, aby patelnia była dobrze rozgrzana.
Przepis: Placuszki budyniowe
Słodkie placki z jogurtem i budyniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 94 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na plackiWymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj niewielkie porcje i smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać placuszki budyniowe?
Placuszki budyniowe można podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Są idealną przekąską do spakowania do pracy czy szkoły. W najprostszej wersji wystarczy je jedynie oprószyć cukrem pudrem i zajadać ze smakiem. Ale takie placuszki można zaserwować także z:
- ciepłym budyniem (patrz zdjęcie),
- jogurtem naturalnym lub owocowym i świeżymi owocami (np. borówkami czy malinami),
- płynnym miodem lub syropem klonowym,
- kremem czekoladowo-orzechowym lub polewą czekoladową i orzechami,
- gorącymi malinami (wystarczy maliny świeże lub mrożone przesmażyć z odrobiną cukru) i gałką lodów waniliowych,
- dżemem lub domowymi konfiturami.
To oczywiście tylko przykładowe propozycje, które potraktuj jako inspirację do własnych eksperymentów i wersji placuszków budyniowych.
Czytaj też:
Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacjąCzytaj też:
Moja mama do tartej marchewki zawsze dodaje jeden soczysty owoc. Kocham tę surówkę od dziecka