Dwie puszki fasoli, proste dodatki i mam danie dla rodziny. Tę kolację na ciepło wolą od kanapek

Dwie puszki fasoli, proste dodatki i mam danie dla rodziny. Tę kolację na ciepło wolą od kanapek

Dodano: 
Fasola na ciepło
Fasola na ciepło Źródło: Shutterstock / David Miller Star
Szukacie pomysłu na smaczną, szybką kolację? Jeśli w swoich zapasach znajdziecie dwie puszki fasoli i proste dodatki, możecie przygotować to ekspresowe danie na ciepło. Jest pożywne i cała rodzina zjada je z apetytem.

W moim domu kanapki nie cieszą się dużym wzięciem. Zwłaszcza w porze kolacji. Wszyscy wolą zjeść coś lekkiego, a najlepiej na ciepło. Jedną z takich propozycji jest fasola z dodatkami, którą robię na bazie fasolki z puszki. Dzięki temu to smaczne, pożywne danie powstaje ekspresowo.

Jaką fasolę wybrać do potrawy?

Do przygotowania tej kolacji na ciepło wykorzystuję fasolkę z puszki. Najlepiej sprawdza się biała fasola, bo na jej tle doskonale są widoczne dodatki i dzięki temu danie wygląda bardzo apetycznie. Jeśli chodzi o wielkość, to najlepiej użyć fasoli o większych nasionach. Te mają mniejsze skłonności do rozpadania się po podgrzaniu i dobrze współgrają z pokrojonymi dodatkami.

Jak zrobić smaczną fasolę na ciepło?

Przygotowanie tej fasoli na ciepło zaczynam od pokrojenia i podsmażenia składników. Zwykle sięgam po cebulę, pieczarki i paprykę. Dobrze ze sobą współgrają i kolorystycznie i smakowo, a na dodatek idealnie dopełniają smak i konsystencję fasoli. Najpierw więc podsmażam na oleju lub maśle posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażeniu dorzucam też pokrojoną w kostkę lub paski czerwoną paprykę.

Całość smażę na średnim ogniu, aż składniki zmiękną. Na koniec dokładam odsączoną fasolę, całość mieszam, kilka minut podgrzewam i doprawiam zwykle solą i pieprzem.

Przepis: Fasolka na kolację

Kolacja na ciepło z fasolki z puszki, cebuli, papryki i pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, lekko zrumień. Dodaj pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę, przesmaż, a potem podgrzewaj całość na małym ogniu, aż składniki zmiękną.
  2. Wykańczanie daniaFasolę odsącz z zalewy. Dodaj do składników na patelni, wymieszaj i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając, by fasolka była gorąca. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Te składniki też będą pasować do fasoli na ciepło

Jeśli chcecie, by to danie z fasoli miało bardziej wyrazisty smak, możecie do niego dodać trochę posiekanej papryczki chili. Dobrze też sprawdzi się w chili w płatkach albo w postaci proszku. Z fasolką świetnie będzie harmonizować pomidor. Warto jednak wybrać mięsiste warzywo lub z bardziej soczystego usunąć wcześniej nasionka. Do fasolki na ciepło warto też dołożyć coś zielonego, np. liście świeżego szpinaku albo na koniec posiekaną natkę pietruszki.

Czytaj też:
Nie wyrzucam resztek z lodówki. W 15 minut robię z nich pyszną sałatkę, która znika ze stołu
Czytaj też:
Zamiast kanapek wieczorem robię te szybkie roladki. Jeśli coś zostanie, mam gotowe śniadanie