Proste pomysły są najlepsze, a ten jest wprost genialny. Bo czy można mieć pyszny, ziemniaczany farsz do pierogów z aromatem wędzonki, ale... bez wędzonki? Okazuje się, że tak. Pierogi z takim farszem jadłam kiedyś u mojej koleżanki, która jest mistrzynią wegetariańskiej kuchni. Pomysł jest prosty, bo wystarczy dodać do farszu popularną przyprawę: słodką paprykę wędzoną.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i aromatem wędzonki?
Dobre pierogi, to dobre ciasto. Ja mam swój sprawdzony przepis i taki podaję niżej. Można go wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki. I tu od razu uwaga: jeśli masz sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, śmiało go wykorzystaj. W tym przepisie najważniejszy jest farsz.
A ten to ziemniaki z dodatkiem cebuli skarmelizowanej na maśle i z dodatkiem wspomnianej papryki wędzonej. To składnik prosty, ale uwierz: robi mistrzowską robotę. Sam farsz przed napełnianiem pierogów warto dobrze ostudzić. Ostrożnie też z doprawianiem: ugotowane ziemniaki są już zwykle słone. Koniecznie spróbuj farszu, zanim go dosolisz.
Przepis: Pierogi z ziemniakami
Pomysł na aromatyczny, ziemniaczany farsz.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 708 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę i smaż jeszcze ok. minuty. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Jak podawać pierogi z ziemniakami i papryką wędzoną?
Te pierogi rewelacyjnie smakują podane z najprostszymi dodatkami: ja lubię je z odrobiną masła lub dobrej oliwy, ale można je też podawać z podsmażoną cebulą. Dobrze smakują też ze śmietaną, a w każdej wersji dobrze jest posypać je odrobiną ulubionej zieleniny, np. posiekanym drobno koperkiem lub szczypiorkiem.
Takie pierogi można jeść prosto z wody, ale dobrze smakują też odgrzewane, zrumienione na złoto na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Czytaj też:
Zamiast lepić pierogi, robię te pyszne kotleciki ruskie. 10 minut pracy i na patelnięCzytaj też:
Kiedy spróbujesz tych jesiennych pierożków, tradycyjnych już nie ruszysz. Za ten farsz rodzina cię ozłoci
