Każdy zachwyca się wyrazistym farszem, a sekret to jedna przyprawa. Przepis na genialne pierogi mam od koleżanki

Każdy zachwyca się wyrazistym farszem, a sekret to jedna przyprawa. Przepis na genialne pierogi mam od koleżanki

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / freeskyline
Te pierogi z ziemniakami zachwycają smakiem, wyrazistym aromatem wędzonki, a nie ma w nich grama mięsa. Prosty patent mam od koleżanki.

Proste pomysły są najlepsze, a ten jest wprost genialny. Bo czy można mieć pyszny, ziemniaczany farsz do pierogów z aromatem wędzonki, ale... bez wędzonki? Okazuje się, że tak. Pierogi z takim farszem jadłam kiedyś u mojej koleżanki, która jest mistrzynią wegetariańskiej kuchni. Pomysł jest prosty, bo wystarczy dodać do farszu popularną przyprawę: słodką paprykę wędzoną.

Jak zrobić pierogi z ziemniakami i aromatem wędzonki?

Dobre pierogi, to dobre ciasto. Ja mam swój sprawdzony przepis i taki podaję niżej. Można go wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki. I tu od razu uwaga: jeśli masz sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, śmiało go wykorzystaj. W tym przepisie najważniejszy jest farsz.

A ten to ziemniaki z dodatkiem cebuli skarmelizowanej na maśle i z dodatkiem wspomnianej papryki wędzonej. To składnik prosty, ale uwierz: robi mistrzowską robotę. Sam farsz przed napełnianiem pierogów warto dobrze ostudzić. Ostrożnie też z doprawianiem: ugotowane ziemniaki są już zwykle słone. Koniecznie spróbuj farszu, zanim go dosolisz.

Przepis: Pierogi z ziemniakami

Pomysł na aromatyczny, ziemniaczany farsz.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
708 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż się zeszkli, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę i smaż jeszcze ok. minuty. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Jak podawać pierogi z ziemniakami i papryką wędzoną?

Te pierogi rewelacyjnie smakują podane z najprostszymi dodatkami: ja lubię je z odrobiną masła lub dobrej oliwy, ale można je też podawać z podsmażoną cebulą. Dobrze smakują też ze śmietaną, a w każdej wersji dobrze jest posypać je odrobiną ulubionej zieleniny, np. posiekanym drobno koperkiem lub szczypiorkiem.

Takie pierogi można jeść prosto z wody, ale dobrze smakują też odgrzewane, zrumienione na złoto na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Czytaj też:
Zamiast lepić pierogi, robię te pyszne kotleciki ruskie. 10 minut pracy i na patelnię
Czytaj też:
Kiedy spróbujesz tych jesiennych pierożków, tradycyjnych już nie ruszysz. Za ten farsz rodzina cię ozłoci