Dla tej słodkiej zapiekanki smażę naleśniki bez wahania. Kremowy sos robi całą robotę

Dla tej słodkiej zapiekanki smażę naleśniki bez wahania. Kremowy sos robi całą robotę

Dodano: 
Zwinięte naleśniki z twarogiem
Zwinięte naleśniki z twarogiem Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Nie zawsze serwuję na kolację wytrawne dania. Rodzinne spotkanie to okazja, by zjeść coś naprawdę smakowitego. Ta zapiekanka z nadziewanych placuszków pod aksamitną pierzynką zawsze wywołuje radość przy stole.

Nie znam lepszego sposobu, by podać naleśniki. Zapieczone w kremowym sosie są wilgotne i mięciutkie. Jego waniliowe nuty pięknie współgrają z kwaskowatym nadzieniem. Gdy mam usmażone placki, pracy nie jest tak wiele, a efekt to deser jak z restauracji.

Jak zrobić cienkie naleśniki?

Cienkie i elastyczne naleśniki, które są idealne do zwijania, uzyskuję za pomocą dodatku oleju i mleka, a ponadto wody gazowanej, która zapewnia lżejszą konsystencję placków. Po przygotowaniu masy odstawiam ją na 20-30 minut.

Porcję ciasta na dziesięć sztuk robię ze szklanki mąki. Wlewam do niej 3/4 szklanki wody gazowanej i 4 łyżki oleju. Do szklanki mleka wsypuję natomiast łyżkę cukru i szczyptę soli. Łączę składniki mikserem, po czym dokładam 2 jajka i ubijam wszystko razem. Całość powinna być gładka i mieć konsystencję śmietany.

Placki smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Masę nalewam łyżką do zupy i przechylam patelnię, by rozpłynęła się po całej powierzchni. Przekręcam je po upływie minuty, gdy spód lekko się zrumieni, a brzegi zaczną odstawać od dna. Podgrzewam jeszcze 30 sekund. Ciepłe układam w stosik i przykrywam ściereczką, by nie wysychały.

Jak zrobić naleśniki zapiekane z sosem waniliowym?

To bardzo proste, szczególnie z gotowymi plackami. Napełniam je cytrynowym nadzieniem z twarogu, przykrywam sosem waniliowym i wstawiam do piekarnika. Tę pyszną polewę robię ze śmietany i jajek z ekstraktem waniliowym, ale dla odmiany smaku często zamieniam go na mielony cynamon. Danie zawsze podaję ze świeżymi owocami.

Przepis: Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym

Słodkie roladki z nadzieniem twarogowym pieczone w kremowym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
268 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki świeżo otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 cienkich placków z dużej patelni

Na sos:

  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masyPołącz ser ze śmietaną i cukrem, po czym rozgnieć widelcem albo zblenduj na gładką masę.
  2. Układanie naleśnikówNałóż farsz na środek każdego naleśnika. Złóż do środka górny i dolny brzeg, a następnie zwiń w ciasny rulon. Ułóż wszystkie obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
  3. Szykowanie kremuUbij jajka na jednolitą, lekko spienioną masę, dodaj cukier, sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej ciepłą śmietanę i połącz składniki.
  4. ZapiekaniePolej naleśniki kremem i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut, aż sos się zetnie i lekko zarumieni z wierzchu.

Z czym zapiec naleśniki na słodko?

Potrawę robię także z innymi dodatkami. Gotuję na przykład budyń waniliowy z 0,4 litra mleka z 2 łyżkami cukru. Polewam nim naleśniki, posypuję wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i wstawiam do pieca na 20-25 minut.

Lżejszą wersję przygotowuję z musem owocowym, na który wykładam odrobinę sera mascarpone. Bywa też, że jedynie smaruję wierzch roztopionym masłem i posypuję brązowym cukrem. Zapiekankę rumienię wtedy przez 15-20 minut. Innym pomysłem jest przyszykowanie maślanej kruszonki jak do ciasta.

Czytaj też:
Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmak
Czytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus