Nie znam lepszego sposobu, by podać naleśniki. Zapieczone w kremowym sosie są wilgotne i mięciutkie. Jego waniliowe nuty pięknie współgrają z kwaskowatym nadzieniem. Gdy mam usmażone placki, pracy nie jest tak wiele, a efekt to deser jak z restauracji.
Jak zrobić cienkie naleśniki?
Cienkie i elastyczne naleśniki, które są idealne do zwijania, uzyskuję za pomocą dodatku oleju i mleka, a ponadto wody gazowanej, która zapewnia lżejszą konsystencję placków. Po przygotowaniu masy odstawiam ją na 20-30 minut.
Porcję ciasta na dziesięć sztuk robię ze szklanki mąki. Wlewam do niej 3/4 szklanki wody gazowanej i 4 łyżki oleju. Do szklanki mleka wsypuję natomiast łyżkę cukru i szczyptę soli. Łączę składniki mikserem, po czym dokładam 2 jajka i ubijam wszystko razem. Całość powinna być gładka i mieć konsystencję śmietany.
Placki smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Masę nalewam łyżką do zupy i przechylam patelnię, by rozpłynęła się po całej powierzchni. Przekręcam je po upływie minuty, gdy spód lekko się zrumieni, a brzegi zaczną odstawać od dna. Podgrzewam jeszcze 30 sekund. Ciepłe układam w stosik i przykrywam ściereczką, by nie wysychały.
Jak zrobić naleśniki zapiekane z sosem waniliowym?
To bardzo proste, szczególnie z gotowymi plackami. Napełniam je cytrynowym nadzieniem z twarogu, przykrywam sosem waniliowym i wstawiam do piekarnika. Tę pyszną polewę robię ze śmietany i jajek z ekstraktem waniliowym, ale dla odmiany smaku często zamieniam go na mielony cynamon. Danie zawsze podaję ze świeżymi owocami.
Przepis: Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym
Słodkie roladki z nadzieniem twarogowym pieczone w kremowym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 268 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki świeżo otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 cienkich placków z dużej patelni
Na sos:
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyPołącz ser ze śmietaną i cukrem, po czym rozgnieć widelcem albo zblenduj na gładką masę.
- Układanie naleśnikówNałóż farsz na środek każdego naleśnika. Złóż do środka górny i dolny brzeg, a następnie zwiń w ciasny rulon. Ułóż wszystkie obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
- Szykowanie kremuUbij jajka na jednolitą, lekko spienioną masę, dodaj cukier, sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Wlej ciepłą śmietanę i połącz składniki.
- ZapiekaniePolej naleśniki kremem i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut, aż sos się zetnie i lekko zarumieni z wierzchu.
Z czym zapiec naleśniki na słodko?
Potrawę robię także z innymi dodatkami. Gotuję na przykład budyń waniliowy z 0,4 litra mleka z 2 łyżkami cukru. Polewam nim naleśniki, posypuję wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi i wstawiam do pieca na 20-25 minut.
Lżejszą wersję przygotowuję z musem owocowym, na który wykładam odrobinę sera mascarpone. Bywa też, że jedynie smaruję wierzch roztopionym masłem i posypuję brązowym cukrem. Zapiekankę rumienię wtedy przez 15-20 minut. Innym pomysłem jest przyszykowanie maślanej kruszonki jak do ciasta.
Czytaj też:
Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmakCzytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus
