Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacją

Pulchne placuszki nadziewam twarogiem. Zachwyć rodzinę tą słodką przekąską lub kolacją

Dodano: 
Placuszki z twarogiem
Placuszki z twarogiem Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Mięciutkie pankejki doskonale smakują nie tylko z różnymi sosami i syropami. Ja wypełniam je słodkim twarogiem. Prosty przepis trafi w gusta nie tylko wielbicieli naleśników z białym serem.

Moja rodzina uwielbia pankejki z dodatkiem syropu klonowego, miodu, sosów owocowych oraz czekolady. Jednak ostatnio przygotowałem te pulchne placuszki z nietypowym dodatkiem. Moja rodzina była zachwycona i ciągle dopytuje, kiedy znowu przygotuję to słodkie danie. Amerykańskie pankejki z białym serem przygotowuję raz-dwa. Zajmuje to mniej czasu niż smażenie całej góry cieniutkich naleśników, a następnie smarowanie ich nadzieniem i składanie.

Jak zrobić pulchne placuszki z twarogiem?

Ciasto na pulchne placuszki robię ze sprawdzonego przepisu na bazie mleka, mąki pszennej i jajek, ale możesz również przygotować np. pankejki pełnoziarniste lub z dodatkiem spulchniającej ciasto maślanki. Do ciasta dodaję masło i smażę placuszki na suchej patelni. Jeszcze ciepłe pankejki nadziewam i składam na pół. Porada: możesz również usmażyć placki, uformować je na kształt muszli taco, ułożyć jeden obok drugiego i napełnić nadzieniem gdy całkiem ostygną. Formowanie placków powinno odbywać się tuż po usmażeniu, bo ciepłe ciasto jest odpowiednio elastyczne.

Farsz powinien być dość gęsty, dlatego wybieram twaróg tłusty lub półtłusty w kostce, do którego dodaję odrobinę śmietany, miód oraz namoczone w letniej wodzie i odciśnięte rodzynki. Możesz również dodać inne owoce suszone np. posiekane daktyle, żurawinę, śliwki lub morele. Jeśli nie przepadacie za tego typu dodatkami, możesz je pominąć.

Wskazówka: jeżeli nadzienie wyjdzie rzadkie, to możesz do niego dodać 2 żółtka i 1 łyżkę proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego). Farsz z tymi dodatkami gęstnieje podczas obróbki termicznej, dlatego trzeba ułożyć wypełnione farszem placki w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do piekarnika (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Przepis: Pulchne placuszki z twarogiem

Pankejki z tym słodkim nadzieniem to pyszna przekąska na różne pory dnia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
492 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru

Na nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki rodzynek

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem razem z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Mieszaj/miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj roztopione masło (ostudzone) oraz suche składniki i mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw naczynie z ciastem na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło
  2. Przygotowanie nadzieniaRodzynki zalej letnią wodą i pozostaw pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odcedź i odciśnij z nadmiaru płynu. Odciśnięte rodzynki osusz papierowym ręcznikiem. Rozgnieć twaróg widelcem i połącz ze śmietaną, miodem oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj rodzynki i wymieszaj.
  3. SmażenieMocno rozgrzej patelnię. Nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placki i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. WykonanieNakładaj na ciepłe placki niewielkie porcje farszu i składaj ciasto na pół. Wskazówka: możesz zrezygnować ze składania pankejków i smarować placki serem oraz układać jeden na drugim, robiąc mini torciki z serowym nadzieniem.

Placuszki z twarogiem podaję na ciepło i na zimno. Przed podaniem oprószam je cukrem pudrem. Wskazówka: placuszki można też podawać polane miodem, syropem klonowym lub sosem czekoladowym. Doskonale smakują również z dodatkiem świeżych owoców m.in. truskawek i malin.

Czytaj też:
Polacy rzadko sięgają po ten zdrowy ser, a ja robię z niego puszyste placuszki. Sprawdź ten prosty przepis
Czytaj też:
Biorę twaróg i jajko. Z tych prostych składników w mig robię obłędnie pyszne serniczki