Moja mama do tartej marchewki zawsze dodaje jeden soczysty owoc. Kocham tę surówkę od dziecka

Moja mama do tartej marchewki zawsze dodaje jeden soczysty owoc. Kocham tę surówkę od dziecka

Dodano: 
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka Źródło: Shutterstock / Oleksandra Naumenko
Wyobrażasz sobie, że dziecko samo prosi o surówkę i zajada ją, jak najlepszy przysmak? Taka jest ta surówka z marchewki, a jej sekretem jest jeden dodatek.

Surówka z marchewki mojej mamy zawsze była u nas hitem. I ja, i moja siostra, prosiłyśmy o nią i zajadałyśmy nawet samą, bo jest też świetna jako warzywno-owocowa przekąska. Bywało, że jedliśmy wszyscy tę prostą surówkę na kilogramy. Na czym polega jej sekret? Moja mama do marchewki dodaje jabłko i ten jeden popularny owoc sprawia, że surówka nabiera zupełnie nowego charakteru. Ważny jest też dressing.

Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?

To bardzo prosta surówka, w której wystarczy zetrzeć jabłka i marchewki, a następnie wymieszać wszystko z prostym dressingiem. To oliwa, sok z cytryny, miód, odrobina soli i pieprzu, ale też zdradzę, że często moja mama dodawała tylko minimalną ilość soli, a z pieprzu rezygnowała: taka wersja była delikatna w smaku, idealna dla dzieci.

Do takiej surówki doskonale pasują rodzynki: podaję je jako jedną z opcji na tę surówkę. Można je dodać, ale i bez nich surówka świetnie smakuje.

Przepis: Surówka z marchewki i jabłka

Soczysta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
77 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie surówkiJabłko i marchewki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód – dodaj do marchewki z jabłkiem. Dopraw sola i pieprzem.
  2. Surówka z rodzynkamiDo surówki możesz dodać rodzynki. Wymieszaj je z surówką i odstaw całość na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby rodzynki nieco zmiękły.

Surówka z marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Świetnie smakuje podana z ziemniakami i porcją dowolnego mięsa. Jest również dobrym dodatkiem do kasz z sosami czy pierogów z różnym farszem.

Inne pomysły na surówkę z marchewki

Chociaż surówka z marchewki z dodatkiem jabłka to mój zdecydowany faworyt, to muszę dodać, że od zawsze moja mama kombinowała z jej składem. Świetna jest również w wydaniu z kawałkami pomarańczy albo z ananasem z puszki.

Do surówki w każdej z wersji doskonale pasują także orzechy: upraż garść orzechów na suchej patelni, posiekaj i posyp nimi gotową surówkę.

Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu
Czytaj też:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję jeden tani składnik. Pierogi z tym farszem smakują obłędnie