Wieczorem smażę zielone naleśniki, a rano szykuję z nich lunch do pracy. To danie robię za grosze

Wieczorem smażę zielone naleśniki, a rano szykuję z nich lunch do pracy. To danie robię za grosze

Dodano: 
Zielone naleśniki
Zielone naleśniki Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Bardzo lubię naleśniki i w wersji słodkiej i wytrawnej. Ostatnio zaczęłam je przygotowywać z myślą o lunchu w pracy. Są proste do zrobienia, a potrafią być bardzo pożywne. I oczywiście wychodzą o wiele tańsze, niż obiad w pobliskim barze.

Naleśniki to proste, tanie danie, które doskonale sprawdza się o różnych porach dnia. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Ja często pakuję je do pracy, bo wtedy nie muszę organizować sobie obiadu, a i koszt jest nieporównywalnie mniejszy. By jednak nie mieć rano za dużo szykowania, smażę je już wieczorem, a rano tylko dodaję farsz.

Jak urozmaicić smak naleśników?

Na smak naleśników najbardziej wpływa farsz. Jednak już samym plackom można nadać charakteru, wzbogacając je w konkretne dodatki. Z myślą o lunchu w pracy szykuję wytrawne naleśniki. By były smaczniejsze, pożywniejsze i bardziej apetyczne, do ciasta dodaję trochę zieleniny. Doskonale sprawdza się szczypiorek czy natka pietruszki, które wystarczy wcześniej drobniutko posiekać. Można je też zblendować na gładką pastę, a wtedy naleśniki będą miały równomierną, zieloną barwę.

Jak zrobić wytrawne naleśniki na lunch?

Przygotowanie wytrawnych naleśników na lunch rozbijam na dwa dni. Najpierw wieczorem smażę cieniutkie naleśniki, a rano, przed wyjściem do pracy smaruję je prostym farszem i pakuję do śniadaniówki. Jeśli chodzi o farsz, doskonale sprawdza się tu śmietankowy twarożek. Wystarczy tylko wymieszać go np. ze startym chrzanem czy przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić. Na twarożku można też położyć np. plasterki wędzonego łososia czy szynki. Lunch będzie wtedy jeszcze bardziej pożywny.

Przepis: Zielone naleśniki

Wytrawne, szczypiorkowe naleśniki idealne na lunch do pracy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g kremowego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówDo miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, olej, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj gładkie ciasto, połącz je z drobno posiekanym lub zblendowanym szczypiorkiem. Z masy usmaż cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie i formowanieTwarożek rozmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nim naleśniki, obłóż plasterkami wędzonego łososia, zwiń w rulon lub złóż na cztery.

Naleśniki na lunch – kilka wskazówek

Wytrawne naleśniki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny lunch. Oto kilka wskazówek, które mogą być przydatne.

  • Usmażone naleśniki wystudźcie, przykryjcie talerzykiem albo owińcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Dzięki temu nie obeschną i pozostaną elastyczne.
  • Przed włożeniem do śniadaniówki naleśniki można zawinąć w papier śniadaniowy, papier do pieczenia czy folię aluminiową.
  • Do śniadaniówki warto też włożyć małe pomidorki, słupki papryki czy kiszony ogórek. Będą doskonale pasowały do takiego lunchu.

Czytaj też:
Wieczorem robię prostą sałatkę z makaronem. Rano mam pełną smaku przekąskę do pracy
Czytaj też:
Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę