Naleśniki to proste, tanie danie, które doskonale sprawdza się o różnych porach dnia. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Ja często pakuję je do pracy, bo wtedy nie muszę organizować sobie obiadu, a i koszt jest nieporównywalnie mniejszy. By jednak nie mieć rano za dużo szykowania, smażę je już wieczorem, a rano tylko dodaję farsz.
Jak urozmaicić smak naleśników?
Na smak naleśników najbardziej wpływa farsz. Jednak już samym plackom można nadać charakteru, wzbogacając je w konkretne dodatki. Z myślą o lunchu w pracy szykuję wytrawne naleśniki. By były smaczniejsze, pożywniejsze i bardziej apetyczne, do ciasta dodaję trochę zieleniny. Doskonale sprawdza się szczypiorek czy natka pietruszki, które wystarczy wcześniej drobniutko posiekać. Można je też zblendować na gładką pastę, a wtedy naleśniki będą miały równomierną, zieloną barwę.
Jak zrobić wytrawne naleśniki na lunch?
Przygotowanie wytrawnych naleśników na lunch rozbijam na dwa dni. Najpierw wieczorem smażę cieniutkie naleśniki, a rano, przed wyjściem do pracy smaruję je prostym farszem i pakuję do śniadaniówki. Jeśli chodzi o farsz, doskonale sprawdza się tu śmietankowy twarożek. Wystarczy tylko wymieszać go np. ze startym chrzanem czy przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić. Na twarożku można też położyć np. plasterki wędzonego łososia czy szynki. Lunch będzie wtedy jeszcze bardziej pożywny.
Przepis: Zielone naleśniki
Wytrawne, szczypiorkowe naleśniki idealne na lunch do pracy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g kremowego twarożku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówDo miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, olej, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj gładkie ciasto, połącz je z drobno posiekanym lub zblendowanym szczypiorkiem. Z masy usmaż cienkie naleśniki.
- Nadziewanie i formowanieTwarożek rozmieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nim naleśniki, obłóż plasterkami wędzonego łososia, zwiń w rulon lub złóż na cztery.
Naleśniki na lunch – kilka wskazówek
Wytrawne naleśniki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny lunch. Oto kilka wskazówek, które mogą być przydatne.
- Usmażone naleśniki wystudźcie, przykryjcie talerzykiem albo owińcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Dzięki temu nie obeschną i pozostaną elastyczne.
- Przed włożeniem do śniadaniówki naleśniki można zawinąć w papier śniadaniowy, papier do pieczenia czy folię aluminiową.
- Do śniadaniówki warto też włożyć małe pomidorki, słupki papryki czy kiszony ogórek. Będą doskonale pasowały do takiego lunchu.
Czytaj też:
Wieczorem robię prostą sałatkę z makaronem. Rano mam pełną smaku przekąskę do pracyCzytaj też:
Naleśniki i trzy dodatki. Ekspresowo przerabiam je na pyszną, pożywną przekąskę
