Gotowane jajka i dwa dodatki zamieniam w genialną pastę do pieczywa. Jest lepsza od szynki i sera

Gotowane jajka i dwa dodatki zamieniam w genialną pastę do pieczywa. Jest lepsza od szynki i sera

Dodano: 
Kanapki z pastą
Kanapki z pastą Źródło: Shutterstock / Timolina
Jeśli znudziły wam się już tradycyjne dodatki do pieczywa, przygotujcie pastę. Szczególnie polecam tę jajeczną, bo jest pyszna i prosta do przygotowania. Wystarczy ugotować jajka i dorzucić dwa składniki.

Moja rodzina nie przepada za kanapkami z szynką czy żółtym serem, za to te z pastą zjada na wyścigi. Mąż i dzieci najbardziej lubią pastę jajeczną, bo ogólnie są wielbicielami jajecznych dań. Ja z kolei chętnie ją przyrządzam, bo zajmuje to dosłownie chwilę, a efekt jest wyborny.

Jakie składniki warto dodać do pasty jajecznej?

Pasta jajeczna nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by doskonale smakowała. Jajka wystarczy tylko rozdrobnić i wymieszać z majonezem i/lub śmietaną albo jogurtem naturalnym. W roli składnika scalającego doskonale sprawdzi się też kremowy twarożek. Jeśli chcecie przełamać jajeczny smak, dodajcie do pasty trochę tuńczyka z puszki, pokrojone awokado czy szczypiorek.

Jak zrobić orzeźwiającą pastę jajeczną?

Moja pasta jajeczna odznacza się orzeźwiającym smakiem. To dlatego, że dodaję do niej drobno posiekany, świeży ogórek. Nie tylko podnosi on smak tego smarowidła, ale też uatrakcyjnia jego strukturę i sprawia, że wygląda niezwykle apetycznie. Składnik ten doskonale harmonizuje nie tylko z jajkiem, ale też twarożkiem i szczypiorkiem, których dodaję do pasty.

Przepis: Pasta jajeczna z ogórkiem

Orzeźwiająca pasta jajeczna

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki kremowego twarożku
  • kawałek świeżego ogórka sałatkowego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, posiekaj, rozgnieć widelcem. Ogórek obierz, pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówDo masy jajecznej dodaj twarożek, wymieszaj. Pastę połącz z ogórkiem i szczypiorkiem, dopraw do smaku.

Jak podać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną można podać na różnych rodzajach pieczywa. Z każdym smakuje doskonale. Jednak najwartościowsze śniadanie powstanie, gdy posmarujecie nią kromki pełnoziarnistego chleba czy bułki grahamki. Ponieważ pasta jest smarowna i wilgotna, pieczywa nie trzeba wcześniej smarować masłem. Wierzch takich kanapek warto natomiast obłożyć zdrowymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się tu kiełki, np. rzodkiewki, słonecznika, a także listki rukoli czy suszone pomidory.

Pastę jajeczną można też podać na pieczywie chrupkim, waflach ryżowych, w kruchych babeczkach czy na cząstkach papryki albo liściach cykorii. Każda z tych wersji będzie smakować doskonale.

Czytaj też:
Łączę jajka i produkt z puszki. Ta pasta to solidna porcja białka i energii na cały dzień
Czytaj też:
Otwieram jedną puszkę i robię pastę, która zawsze się udaje. Śniadanie gotowe w kilka minut