Gotuję szybką kaszę i dodaję 3 warzywa. Ta lekka sałatka znika w kilka minut

Gotuję szybką kaszę i dodaję 3 warzywa. Ta lekka sałatka znika w kilka minut

Dodano: 
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej Źródło: Shutterstock / Ryzhkov Photography
Kasze robię nie tylko na ciepło. To mój ulubiony dodatek do sałatek. Te łamane ziarna gotują się w kwadrans i świetnie łączą z warzywami. Całość jest lekka i pełna cennych składników, a przede wszystkim pyszna.

Jesienią i zimą jem nawet więcej sałatek niż latem. To najlepszy sposób, by wspomóc organizm przy słabej pogodzie. Najczęściej dodaję do nich kaszę, która należy do najsmaczniejszych, a przy tym szybko się robi i pasuje idealnie do świeżych składników.

Jak zrobić sałatkę z kaszy jęczmiennej i warzyw?

Przyrządzam ją z kaszy wiejskiej, czyli połamanych, nieoczyszczonych nasion jęczmienia. W porównaniu z tą perłową z polerowanego ziarna ma więcej witamin z grupy B, związków mineralnych i błonnika.

Gdy mam gotową kaszę, a często robię jej więcej na cały tydzień, przygotowanie sałatki trwa tyle, co pokrojenie produktów, wymieszanie sosu i połączenie wszystkiego razem.

Do mojego dania dorzucam chrupiące składniki, które zapewniają mi porcję witamin A i C, a także związki poprawiające trawienie i odtruwanie organizmu. Prosta mieszanka papryki z selerem naciowym i cebulą smakuje lepiej, gdy dokładam do niej aromatyczny dressing.

W sosie do tego dania uwzględniam same wartościowe dodatki, takie jak oliwa, sok z cytryny, czosnek i zioła. Nawet syrop i sos sojowy to nie tylko źródło smaku, ale też substancji wspierających zdrowie.

Przepis: Sałatka z kaszy jęczmiennej i warzyw

Lekka, ale pożywna sałatka z łamanego jęczmienia ze świeżymi dodatkami i pysznym sosem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyPrzepłucz kaszę wodą i wrzuć do 2 szklanek osolonego wrzątku. Gotuj na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 15 minut, aż wchłonie wodę. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój miąższ papryki w kostkę, a łodygi selera potnij w cienkie plasterki. Posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz w naczyniu składniki dressingu, czyli olej, sok z cytryny, syrop, sos sojowy, czosnek, oregano oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  3. Mieszanie sałatkiWłóż do miski paprykę, selera, natkę pietruszki i kaszę. Polej sosem, wymieszaj i dopraw do smaku.

Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko?

Połamane ziarno zawiera sporo wolnej skrobi, która powoduje jego sklejanie się. By temu zapobiec, na wstępie płuczę je zimną wodą i odsączam.

Przy gotowaniu kaszy na sypko kluczowe są proporcje nasion i wody. Tę wiejską zalewam dwukrotnie większą ilością wody, by została w całości wchłonięta. Mieszam ją garnku tylko raz, na samym początku. Naczynie częściowo przykrywam, by nie odparowało zbyt dużo płynu.

Ugotowanie kaszy trwa około 15 minut. Gdy wchłonie całą wodę wcześniej, wyłączam palnik i zostawiam pokrywkę na resztę czasu. Często nakrywam garnek ściereczką albo ręcznikiem, by w środku pozostało więcej ciepła.

Czytaj też:
Moja szybka sałatka z tej kaszy jest pysznie sycąca i zdrowa. Robię ją z prostych składników, które każdy ma w domu
Czytaj też:
Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę turecką sałatkę. Znika ze stołu w kilka minut