Kroję ciasto w trójkąty i zawijam pyszną masę. Po te obłędne drożdżowe rogaliki ręka sięga sama

Kroję ciasto w trójkąty i zawijam pyszną masę. Po te obłędne drożdżowe rogaliki ręka sięga sama

Dodano: 
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Źródło: Shutterstock / Foto Eston
Na weekend piekę drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem. Rodzina uwielbia je w wersji, do której używam nadzienia z puszki. Połączenie cienkiego, idealnie wyrośniętego ciasta ze smakową masą to strzał w dziesiątkę.

Lubię takie kompromisy, gdy tylko część dania wymaga ode mnie więcej pracy, a dalej idę na skróty. W przypadku tych wypieków efekt jest fantastyczny, bo znikają jeden za drugim.

Jak zrobić rogaliki drożdżowe z masą makową?

Ponieważ przygotowuję je na drożdżach, muszę uzbroić się w cierpliwość. Wyrasta rozczyn, właściwe ciasto, jak i surowe rogaliki. To jednak sekret ich lekkiej, chrupiącej konsystencji i klasycznego smaku.

W przypadku nadzienia oszczędzam jednak czas i wybieram gotową masę makową. Jest bardzo słodka, ale taki jest też dżem używany powszechnie w tym deserze. Mak i bakalie to jednak bardzo wartościowe produkty, a przede wszystkim pyszne.

Rogaliki zwijam z trójkątnych kawałków ciasta, na które kroję placuszki. Nie jest to trudne i można szybko nabrać wprawy. Ważne, by zrobić ciasną roladkę, wyciskając powietrze ze środka. Posmarowanie wierzchów jajkiem lub żółtkiem sprawia, że ciastka mają po upieczeniu piękny rumiany kolor.

Przepis: Rogaliki drożdżowe z masą makową

Chrupiące miniwypieki ze słodkim nadzieniem z maku i bakalii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
28
Liczba kalorii
89 w każdej porcji

Składniki

Na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • 180 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie rozczynuRozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj mąkę i mleko. Odstaw mieszankę na 15-30 minut.
  2. Robienie ciastaPrzesiej mąkę do miski i rozpuść masło. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią. Wlej do mąki rozczyn, żółtka i mleko. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw, by podwoiło swoją objętość.
  3. Przygotowanie rogalikówPodziel ciasto na małe kawałki. Uformuj z jednego kulkę, rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra i pokrój na 6 części jak pizzę. Na środek trójkąta nałóż porcję dżemu i zwiń tak, zaginając boki, by spiczasty koniec znajdował się na wierzchu rogalika i był skierowany do środka wypieku. Powtórz czynności dla reszty ciasta, odkładając rogaliki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
  4. PieczenieW tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj ciasteczka rozmąconym jajkiem i piecz 15-20 minut.

Czym można nadziać rogaliki drożdżowe?

Wypieki drożdżowe można napełniać słodkimi nadzieniami, jak i wytrawnymi. Ważne jednak, by farsz nie był za rzadki, ponieważ może wypłynąć z rogalika podczas pieczenia. Jeżeli ma za dużo wody, można dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Opcji do wyboru jest naprawdę wiele, a do tych najpopularniejszych należą:

  • marmolada, wysokosłodzony dżem albo gęste powidła,
  • jabłka prażone z cynamonem,
  • gotowy krem czekoladowy,
  • kawałki czekolady,
  • budyń przygotowany na gęsto,
  • zmielone orzechy z cukrem i białkiem jaja,
  • twaróg ze świeżymi owocami jagodowymi,
  • mielony twaróg z cukrem, żółtkiem i łyżką kaszy manny,
  • twaróg z czosnkiem i ziołami,
  • duszony szpinak z fetą i czosnkiem,
  • kapusta duszona z grzybami,
  • pieczarki duszone z cebulą,
  • mięso mielone z siekaną cebulą,
  • posiekana szynka z tartym żółtym serem.

Czytaj też:
Są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Domowe rogaliki z marmoladą zawsze się udają
Czytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę