Lubię takie kompromisy, gdy tylko część dania wymaga ode mnie więcej pracy, a dalej idę na skróty. W przypadku tych wypieków efekt jest fantastyczny, bo znikają jeden za drugim.
Jak zrobić rogaliki drożdżowe z masą makową?
Ponieważ przygotowuję je na drożdżach, muszę uzbroić się w cierpliwość. Wyrasta rozczyn, właściwe ciasto, jak i surowe rogaliki. To jednak sekret ich lekkiej, chrupiącej konsystencji i klasycznego smaku.
W przypadku nadzienia oszczędzam jednak czas i wybieram gotową masę makową. Jest bardzo słodka, ale taki jest też dżem używany powszechnie w tym deserze. Mak i bakalie to jednak bardzo wartościowe produkty, a przede wszystkim pyszne.
Rogaliki zwijam z trójkątnych kawałków ciasta, na które kroję placuszki. Nie jest to trudne i można szybko nabrać wprawy. Ważne, by zrobić ciasną roladkę, wyciskając powietrze ze środka. Posmarowanie wierzchów jajkiem lub żółtkiem sprawia, że ciastka mają po upieczeniu piękny rumiany kolor.
Przepis: Rogaliki drożdżowe z masą makową
Chrupiące miniwypieki ze słodkim nadzieniem z maku i bakalii
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 28
- Liczba kalorii
- 89 w każdej porcji
Składniki
Na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 czubate łyżeczki mąki
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Na ciasto:
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 180 g gotowej masy makowej z bakaliami
- 1 jajko
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie rozczynuRozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj mąkę i mleko. Odstaw mieszankę na 15-30 minut.
- Robienie ciastaPrzesiej mąkę do miski i rozpuść masło. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią. Wlej do mąki rozczyn, żółtka i mleko. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw, by podwoiło swoją objętość.
- Przygotowanie rogalikówPodziel ciasto na małe kawałki. Uformuj z jednego kulkę, rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra i pokrój na 6 części jak pizzę. Na środek trójkąta nałóż porcję dżemu i zwiń tak, zaginając boki, by spiczasty koniec znajdował się na wierzchu rogalika i był skierowany do środka wypieku. Powtórz czynności dla reszty ciasta, odkładając rogaliki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
- PieczenieW tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj ciasteczka rozmąconym jajkiem i piecz 15-20 minut.
Czym można nadziać rogaliki drożdżowe?
Wypieki drożdżowe można napełniać słodkimi nadzieniami, jak i wytrawnymi. Ważne jednak, by farsz nie był za rzadki, ponieważ może wypłynąć z rogalika podczas pieczenia. Jeżeli ma za dużo wody, można dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Opcji do wyboru jest naprawdę wiele, a do tych najpopularniejszych należą:
- marmolada, wysokosłodzony dżem albo gęste powidła,
- jabłka prażone z cynamonem,
- gotowy krem czekoladowy,
- kawałki czekolady,
- budyń przygotowany na gęsto,
- zmielone orzechy z cukrem i białkiem jaja,
- twaróg ze świeżymi owocami jagodowymi,
- mielony twaróg z cukrem, żółtkiem i łyżką kaszy manny,
- twaróg z czosnkiem i ziołami,
- duszony szpinak z fetą i czosnkiem,
- kapusta duszona z grzybami,
- pieczarki duszone z cebulą,
- mięso mielone z siekaną cebulą,
- posiekana szynka z tartym żółtym serem.
Czytaj też:
Są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Domowe rogaliki z marmoladą zawsze się udająCzytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę
