Pomidory z piekarnika to nieoczywisty patent, bo zwykle albo jemy pomidory na surowo, albo przerabiamy je na pyszne sosy czy zupy. Pieczone pomidory w takiej wersji zobaczyłam u znajomego kucharza. Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Takie pomidorki połączył potem w pysznej i prostej przekąsce z serem ricotta, aromatycznym olejem bazyliowym i zrumienioną na maśle panierką panko. To jednak nie jest jedyny pomysł na takie pomidorki, ale o tym dalej.
Jak zrobić pieczone pomidory?
Przepis jest bardzo prosty, a cały sekret tkwi w długim pieczeniu w dość niskiej temperaturze, bo jest to 120 stopni. Pomidory powinny spędzić w piekarniku godzinę. Leszek Wodnicki do dania, o którym wspomniałam, wykorzystał kolorowe (czerwone i żółte) pomidorki koktajlowe, ale nie jest to jedyna możliwość. Można tu wybrać także większe pomidory. Świetnie się do tego nadają np. żółte pomidory ananasowe. W przypadku większych pomidorów można je przed pieczeniem obrać ze skóry (aby to zrobić, wystarczy zanurzyć pomidory na chwilę we wrzątku).
Przepis: Pomidory pieczone
Aromatyczne i pełne smaku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 279 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, cukier
- 4 łyżki oliwy
- 3 gałązki tymianku
Sposób przygotowania
- Szykowanie pomidorkówPomidory przekrój na połówki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i cukrem, skrop oliwą. Posyp listkami tymianku.
- Pieczenie pomidorówPiecz pomidorki ok. 1 godziny w temperaturze 120 stopni.
Jak wykorzystać pieczone pomidory?
Pomidorki z piekarnika to genialny dodatek do wielu dań. Ja uwielbiam je podawać z serami takimi jak wspomniana ricotta, ale też mozzarella, feta czy burrata. Pomidorki można też kłaść na grzanki (posmaruj chrupiącą grzankę kremowym, lekko słonym serkiem i połóż na to pieczone pomidory). Takie pomidory można też zajadać solo na grzance lub zwykłym, świeżym pieczywie.
Pomidory z piekarnika można też dodawać do różnego rodzaju sałatek (u mnie to np. sałatka z miksu sałat i grillowanego sera halloumi). Świetnie się sprawdzą także jako dodatek do mięs.
Czytaj też:
Ten pikantny sos z moreli zachwyca każdego. Zrób, zamknij w słoiczkach i korzystaj, kiedy chceszCzytaj też:
Bez drożdży i bez długiego czekania. Te bułeczki są gotowe w 30 minut