Pierogi to tradycyjna, polska potrawa. Składa się z dwóch części: ciasta i farszu. Ciasto zawsze można robić tak samo, zaś farsz jest tym składnikiem, który wpływa na smak potrawy. Moja rodzina jeszcze do niedawna najbardziej lubiła farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów oraz ruski. Jednak ostatnio przebił je aromatyczny farsz ziemniaczany z boczkiem.
Jak przygotować ziemniaki na farsz?
Ziemniaki to podstawa farszu ruskiego, czyli z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebuli. Można jednak przerobić je na inne nadzienie. Niezależnie od użytych dodatków, ziemniaki przygotowuje się w ten sam sposób. Trzeba je najpierw ugotować, a potem przepuścić przez praskę lub rozdrobnić tłuczkiem i przestudzić. Dopiero wtedy dokłada się do nich składniki dodające smaku i aromatu i całość doprawia się sporą ilością pieprzu.
Jak zrobić aromatyczny farsz ziemniaczany do pierogów?
Podstawą tego farszu do pierogów są ugotowane ziemniaki. Jednak nie łączę ich z twarogiem, a z o wiele bardziej aromatycznym dodatkiem. Jest nim wędzony boczek. Wcześniej kroję go w kostkę, podobnie zresztą jak cebulę i oba składniki podsmażam na patelni. Gdy się lekko zrumienią, dodaję je do ziemniaków. Farsz mieszam i doprawiam majerankiem, solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Przepis: Pierogi z aromatycznym farszem
Pierogi z ziemniaczanym farszem z dodatkiem cebuli i wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
Farsz:
- 600 g ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, osusz, rozgnieć, przestudź. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Do ziemniaków dodaj boczek, cebulkę i masło, wymieszaj. Farsz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól. Wlej gorącą wodę i olej/masło, mieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami, aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by odpoczęło.
- Formowanie i gotowanieCiasto podziel na części, każdą rozwałkuj cienko (ok. 2 mm). Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż 1-2 łyżeczki farszu i dokładnie zlep brzegi. Pierogi kładź na osoloną, gorącą wodę i gotuj 2-3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
Wskazówka: Pierogi z ziemniaczanym farszem możecie podać np. z kwaśną, gęstą śmietaną lub okraszone podsmażoną cebulką.
Inna wersja ziemniaczanego farszu
Jeśli lubicie ziemniaczane farsze do pierogów, możecie przetestować jeszcze jeden zestaw. Rozdrobnione ziemniaki możecie bowiem wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz startym serem. Tu dobrze sprawdzi się ser żółty, ale też np. wędzony czy oscypek. Dzięki tym składnikom nadzienie do pierogów będzie pożywne, aromatyczne i pełne smaku.
Czytaj też:
Każdy zachwyca się wyrazistym farszem, a sekret to jedna przyprawa. Przepis na genialne pierogi mam od koleżankiCzytaj też:
Lekki, wyrazisty farsz do pierogów robię z dwóch składników. Rodzina woli je od mięsnych
