Zawsze wychodzi soczysta. Piekę pierś z kurczaka z owocem, którego nikt się nie spodziewa

Zawsze wychodzi soczysta. Piekę pierś z kurczaka z owocem, którego nikt się nie spodziewa

Dodano: 
Pierś kurczaka pieczona z grapefruitem i rozmarynem
Pierś kurczaka pieczona z grapefruitem i rozmarynem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Z piersi kurczaka można zrobić szybki i lekki obiad. A jeśli chcesz, by danie zaskakiwało smakiem, połącz mięso z nietypowymi składnikami. Dziś prosty przepis na mięso z grapefruitem i świeżym rozmarynem.

Delikatne, chude mięso, grejpfrut i świeży rozmaryn tworzą niezwykłą kompozycję smaków i aromatów. Danie sprawdza się zarówno jako codzienny, jak i odświętny obiad lub kolacja.

Co zrobić, żeby pierś kurczaka nie wyschła w czasie pieczenia?

Pierś kurczaka warto przed pieczeniem zamarynować. Marynata wpływa nie tylko na smak mięsa, ale także chroni je przed wysychaniem. Mój przepis uwzględnia przygotowanie cytrusowo-ziołowej marynaty, ale możesz również zamarynować mięso w samej oliwie z oliwek (lub oleju) i ulubionych przyprawach.

Mięso powinno leżakować w marynacie minimum 2 godziny. Możesz również przygotować je wieczorem i pozostawić w marynacie na całą noc. Do pieczenia świetnie nadają się piersi kurczaka ze skórą, która dodatkowo chroni mięso przed nadmiernym wysychaniem. Pierś kurczaka nie wymaga długiego pieczenia – zwykle wystarczy 25-30 minut obróbki termicznej, żeby mięso było idealnie wypieczone (temperatura wewnątrz mięsa: 74 stopnie Celsjusza).

Jak upiec pierś kurczaka z grapefruitem i rozmarynem?

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Piersi kurczaka nacinam, nacieram marynatą i wstawiam do lodówki. Marynatę robię ze świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta, oliwy z oliwek oraz aromatycznych ziół suszonych (możesz zastąpić ziołami świeżymi). Gdy mięso jest gotowe do pieczenia, układam je na blasze z wyposażenia piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym i obkładam dodatkami. Skrapiam składniki oliwą z oliwek i piekę, aż mięso będzie miękkie.

Wyrazisty w smaku grejpfrut i świeży rozmaryn sprawiają, że pierś kurczaka ma wyjątkowy smak. Jeżeli nie przepadasz za grejpfrutem, to możesz zastąpić ten owoc pomarańczą, cytryną lub limonką.

Przepis: Pierś kurczaka pieczona z grapefruitem i rozmarynem

Soczyste mięso o cytrusowej nucie i ziołowym aromacie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi kurczaka (ok. 200 g każda)
  • 1 duży grejpfrut czerwony
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaPiersi z kurczaka umyj, osusz, natnij w kilku miejscach i umieść w misce. Sok z czerwonego grejpfruta wymieszaj z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami. Obtocz mięso w marynacie, przykryj miskę i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie do pieczeniaZamarynowane mięso umieść na blasze do pieczenia, polej z wierzchu resztą marynaty i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wokół mięsa poukładaj pokrojonego w ósemki grejpfruta (ze skórką) oraz kawałki gałązek rozmarynu. Skrop dodatki oliwą.
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 25-30 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kurczaka). Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć składniki na drugą stronę, żeby równomiernie się przyrumieniły.

Jak podawać pieczoną pierś kurczaka?

Mięso upieczone z grapefruitem i rozmarynem podaję na ciepło z różnymi dodatkami. Danie doskonale smakuje z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz pieczywem. Dla podbicia smaku przed podaniem polecam skropić mięso octem balsamicznym. Do potrawy podaję lekkie sałatki i surówki. Idealnie nadaje się azjatycka surówka z marchewki, sałatka z pomidorków koktajlowych oraz sałatka z sałaty lodowej, ogórka, pomidora, cebuli i sosu winegret z sokiem z grejpfruta.

Czytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca
Czytaj też:
Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni