Kawa to napój, który większość osób uwielbia za aromat i działanie. Aromat działa terapeutycznie, bo doskonale odpręża i relaksuje. A najbardziej oczekiwane działanie ze strony kawy to dodanie sobie energii i odżegnanie snu. Jednak oprócz pozytywnych efektów, kawa daje też negatywne. I z tymi warto walczyć, sięgając po składniki wzbogacające.
Jakie są skutki uboczne picia kawy?
Kawa ma wiele zalet, bo pobudza, poprawia koncentrację i działa przeciwutleniająco. Jednak jej nadmiar może nieść też niekorzystne skutki dla organizmu. Może bowiem przyczyniać się do wypłukiwania z organizmu magnezu i wapnia, a także utrudniać ich wchłanianie. Nadmiar kofeiny może podnosić ciśnienie krwi i powodować kołatanie serca, a także nasilać refluks i nadkwasotę. Poza tym kawa pita zbyt późno może narażać nas na bezsenność.
Dlaczego warto dodać kakao do kawy?
Kakao to składnik, który warto dodać do kawy. Przede wszystkim dlatego, że zawiera magnez, a tym samym wyrównuje straty spowodowane moczopędnym działaniem kawy. Poza tym w jego składzie jest teobromina, która działa odprężająco oraz flawonoidy wzmacniające serce i naczynia krwionośne. Składnik ten wspiera też działanie kofeiny jeśli chodzi o poprawę koncentracji. Poza tym pijąc kawę z dodatkiem kakao, mamy mniejszą potrzebę jej dosładzania. Kakao dodaje bowiem napojowi delikatnej czekoladowej nuty i łagodzi goryczkę.
Jak zrobić kawę z kakao?
Przygotowanie kawy z dodatkiem kakao jest bardzo proste. Wystarczy wsypać do filiżanki łyżeczkę tego ciemnego proszku i rozmieszać go z 2 łyżkami gorącej wody. Potem filiżankę należy dopełnić gorącym naparem kawy i wymieszać. Tak przygotowany napój można dosmaczyć szczyptą cynamonu czy chili albo zabielić odrobiną mleka.
Czytaj też:
Nie kawa i nie herbata. Ten aromatyczny napar dodaje energii i poprawia trawienieCzytaj też:
Ta kawa podbija metabolizm, a jeden dodatek sprawia, że masz energię na cały dzień
