Codzienne przekąski nie muszą być nudne ani niezdrowe. Gdy tylko mogę, robię je w domu z naturalnych składników. Często używam jajek, bo u nas to produkt jedzony nie tylko na śniadanie. W tej zapiekance smakują zjawiskowo.
Jak zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem?
Tę potrawę robię jak niby-sufleciki. Podsmażone pory z cebulą nakładam do kokilek i wylewam na wierzch masę jajeczną z mlekiem i serem, która zestala się przy pieczeniu. Podczas gdy klasyczny suflet sprawia same kłopoty, opadając pomimo starań, tu nie ma takiego problemu.
Zawartość ramekinów wstępnie podpiekam, by się ścięła i nie zapadła po wbiciu jajek. Przed podaniem posypuję wierzch świeżym koperkiem, natką pietruszki albo szczypiorem. Czasem dodaję też zioła do masy.
Przepis: Jajka zapiekane w kokilkach z porem
Smakowita i sycąca przekąska w stylu sufletu z sadzonym jajkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
- 200 g białych części porów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 7 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 75 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj pory i cebulę, podsmaż na oleju, aż się zeszklą. Zmiksuj 3 jajka z mlekiem, dodaj gałkę i ser, po czym dopraw solą i pieprzem.
- PieczenieRozłóż podsmażone warzywa do kokilek i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wbij do każdej po jajku. Piecz jeszcze około 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie częściowo płynne.
Jak długo piec jajka w piekarniku?
W 180 stopniach pojedyncze jajko wbite do kokilki z nadzieniem czy na przykład papryki jest gotowe w 15-20 minut. Dokładny czas zależy od tego, jak mocno ścięte ma być żółtko. Jeśli ktoś lubi bardzo rzadkie, jego wersja może być gotowa w około 12 minut.
Z czym zapiekać jajka w piekarniku?
Zarówno pod masę jajeczną, jak i pod jajka sadzone można dodać inne składniki niż w przepisie. Najczęściej stosuje się połączenia warzyw z cebulą lub czosnkiem i ziołami, a także serem. To między innymi:
- zblanszowany i odciśnięty szpinak, posiekana cebula, czosnek i pokruszony ser feta,
- podsmażone pieczarki z cebulą, natka pietruszki i parmezanem,
- starta, osolona i odciśnięta cukinia ze szczypiorkiem i fetą,
- pomidory z puszki z posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką w proszku,
- podsmażona kiełbasa ze startym serem i szczypiorkiem,
- podsmażony boczek, suszone pomidory i natka pietruszki,
- grzanki z masłem i żółty ser.
Zamiast kokilek można użyć produktów takich, jak wydrążone bułki albo pomidory, połówki papryki, cukinii lub awokado, jak również pieczone ziemniaki.
Czytaj też:
Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłamCzytaj też:
Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor
 
    
