Czy może być coś lepszego, niż świeże, gorące jeszcze bułeczki na śniadanie? Domowe bułeczki zwykle robi się na drożdżach, co oznacza długie wyrabianie ciasta i czekanie, aż wyrośnie. Te bułki są bez drożdży, dlatego uszykowanie samego ciasta zajmie dosłownie 5 minut. A potem już tylko wystarczy poczekać, aż się upieką.
Jak zrobić bułki bez drożdży?
Te bułeczki składają się z dwóch bazowych składników: mąki oraz jogurtu naturalnego. Do tego dorzucamy sól oraz proszek do pieczenia, który sprawia, że bułki ładnie wyrastają i są niezwykle puszyste.
Rada: do przygotowania bułek możesz użyć zwykłej mąki pszennej (np. typ 550), mąki orkiszowej lub mieszanek mąk bezglutenowych.
Bułeczki przed pieczeniem można dodatkowo posypać makiem, sezamem, czarnuszką, suszonymi ziołami, otrębami lub innymi dodatkami. Bułeczki należy piec ok. 25 minut, chodzi o to, aby się ładnie zrumieniły. Jeśli zależy ci na efektownie chrupiącej pysznej skórce, zaraz po upieczeniu spryskaj bułki zimną wodą. Z podanych w przepisie proporcji powinno wyjść 8 bułeczek. Można je upiec za jednym razem na jednej blasze.
Przepis: Bułeczki bez drożdży
Szybkie bułeczki z mąki i jogurtu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 173 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj mąkę z proszkiem i solą, dodaj jogurt i zagnieć na ciasto.
- Pieczenie bułeczekZ ciasta uformuj bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je naciąć. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z czym jeść bułeczki bez drożdży?
Bułeczki z tego przepisu to pieczywo idealne na śniadanie. Podaj je np. do jajecznicy, zrób z nich pyszne kanapki. Jeszcze ciepłe bułki świetnie będą smakowały z klasycznymi dodatkami, takimi jak masło, ser i dobra wędlina, ale też np. w wersji z awokado, jajkiem i wędzonym łososiem. Możesz też podać je na słodko: z dżemem albo miodem.
Bułeczki oczywiście można jeść nie tylko na śniadanie. Mogą być pieczywem do zup, mięs czy sałatek.
Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenicaCzytaj też:
Jajecznica z tym dodatkiem to hit sezonu. Łap przepis i korzystaj