Pankejki to rodzaj grubych naleśników, które idealne na początek dnia, a także przekąskę. Robię je bez mąki pszennej, choć reszta składników jest zwyczajowa. W mojej wersji jest tylko łyżka cukru, więc można śmiało jeść je ze słodkimi dodatkami, jak i tymi wytrawnymi.
Jak zrobić placki owsiane na mleku?
W cieście na te placki używam mąki z płatków owsianych, które rozdrabniam w malakserze albo młynku do kawy. Podana w przepisie porcja wychodzi z 2 szklanek grubych płatków górskich. Natomiast jeśli chodzi o mleko, najchętniej wybieram to pełnotłuste, czyli 3,2%. Tłuszcz sprawia, że pankejki są bardziej delikatne i miękkie.
Do mleka wlewam sos z cytryny, bo zawarty w nim kwas reaguje później z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu placuszki są bardziej puchate i smaczniejsze. Można zamienić go na ocet z białego wina lub jabłkowy.
Masę wykorzystuję również w inny sposób. Dokładam do niej dwie łyżki oleju i mam świetne ciasto na gofry.
Przepis: Placki owsiane na mleku
Delikatne placuszki to idealna propozycja na śniadanie
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 109 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 180 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówWlej z sok z cytryny do mleka i odstaw na 5 minut. W tym czasie zmiksuj płatki na mąkę i połącz ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ubij jajka. Do mąki dodaj mleko i jaja, po czym wymieszaj masę.
- Smażenie plackówRozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wlej odmierzoną porcję około 1/5 szklanki masy i smaż 2-3 minuty, aż spód placka się zarumieni. Przekręć i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż będzie złoty z obu stron. Powtórz czynności dla reszty ciasta, dolewając w razie potrzeby więcej oleju.
Czy mąka owsiana jest zdrowsza od mąki pszennej?
Tak, ponieważ powstaje z pełnego ziarna i z tego powodu zawiera znacznie więcej błonnika niż biała, oczyszczona mąka pszenna. Zapewnia ponadto witaminy z grupy B i składniki mineralne takie, jak cynk, żelazo, magnez i mangan. Ma nieco więcej białka i tłuszczu, a przez to kalorii, ale różnice nie są duże. Cechuje ją ponadto bogatszy, orzechowy smak.
Najcenniejsze w mące i płatkach owsianych są rozpuszczalne w wodzie związki błonnikowe o nazwie beta-glukany. Ten rodzaj pomaga dbać o prawidłowy poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Wspiera ponadto jelita i układ odpornościowy.
Jakie są wady mąki owsianej?
Mąka owsiana to cenny dodatek do placków, naleśników i wypieków, ale nie dorównuje tej pszennej jeśli chodzi o cechy użytkowe. Nie zawiera glutenu, co jest zaletą dla osób źle tolerujących to białko. Ten brak sprawia jednak, że ciasto nie tworzy elastycznej i sprężystej struktury, a przez to gorzej wyrasta.
Wypieki owsiane wychodzą bardziej zbite, gęste i kruche, a przy tym wilgotne. W niektórych przypadkach jest to jednak pożądane. Sprawdza się nie tylko w plackach, pankejkach i gofrach, ale także w muffinkach, ciasteczkach czy spodach do tart.
Z powodu swoich właściwości mąka z owsa jest zwykle tylko jednym ze składników receptur, zwłaszcza tych bezglutenowych. Stosuje się w nich różne inne mielone ziarna, skrobie i gumy roślinne, by całość miała odpowiednią konsystencję.
Czytaj też:
Miksuję płatki owsiane z bananem i produktami z lodówki. Z masy robię najlepsze placki na śniadanieCzytaj też:
Te zdrowe placki owsiane robię, gdy nie mam pomysłu na ciepłą kolację. Dzieci je uwielbiają
