Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu

Dodano: 
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane Źródło:Shutterstock / nioloxs
Jajka faszerowane to obowiązkowy element wielkanocnego menu. Moja babcia zawsze przygotowuje jajka faszerowane z obłędnie pysznym farszem. Sprawdź, jak zrobić wiosenne jajka faszerowane.

Jajka faszerowane można przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś chcę zaprezentować pomysł na to danie według przepisu mojej babci. Choć nie byłbym sobą, gdybym lekko nie zmodyfikował receptury, którą od niej dostałem. Tym razem postanowiłem dodać do farszu kiełki rzeżuchy i rzodkiewki, by nadać daniu nutę pikanterii i nowoczesności. Uwielbiam lekko pikantny smak kiełków, a do tego uważam, że idealnie komponują się one z resztą składników wiosennych jajek faszerowanych.

Wiosenne jajka faszerowane to bardzo proste i smaczne danie, które zrobisz w około 40 minut. Możesz oczywiście skrócić czas przygotowania potrawy, gotując jajka na twardo dzień wcześniej i przechowując je nieobrane w lodówce.

Przepis: Wiosenne jajka faszerowane

To smak tradycyjnej kuchni polskiej. Jajka faszerowane w tym wydaniu są idealnym, wykwintnym dodatkiem nie tylko do wielkanocnych dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
9 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 6 jajek na twardo

Na farsz:

  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy
  • 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 średnia cebula szalotka
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekPrzed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Zalej jajka zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem przez 9 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka odcedź i zalej zimną wodą. Po 2-3 minutach odlej wodę i pozostaw jajka do wystudzenia. Zimne jajka obierz ze skorupek.
  2. Krojenie6 jajek przekrój na pół. Z połówek jajek usuń żółtka. Pozbawione żółtek połówki jajek ułóż na półmisku. Żółtka z przekrojonych jajek oraz 2 całe jajka na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Rzodkiewki umyj, osusz, odetnij ogonki i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek oraz kiełki rzeżuchy i kiełki rzodkiewki umyj, osusz i posiekaj. Odłóż 3 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji jajek.
  3. MieszanieMajonez, gesty jogurt, musztardę i mieloną paprykę wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj sos do miski z pokrojonymi jajkami i warzywami. Dokładnie wymieszaj. Farsz do jajek powinien mieć zwartą, gęstą konsystencję. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, to dodaj nieco majonezu.
  4. Przyprawianie i chłodzenie farszuDopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć nie tylko czarnego pieprzu, ale także grubo mielonego pieprzu kolorowego. Wstaw gotowy farsz na 10 minut do lodówki.
  5. Faszerowanie jajekChłodny farsz przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Na każdą połówkę jajka nałóż farsz. Jeśli nie masz rękawa, możesz nałożyć farsz łyżkę, ładnie go kształtując. Posyp gotowe jajka faszerowane szczypiorkiem oraz kiełkami.

Wiosenne jajka faszerowane podawaj jako przystawkę lub dodatek np. do deski wędlin i sałatek. Pięknie komponują się z liśćmi sałaty masłowej lub rukoli.

Jajka faszerowane – przydatne wskazówki

Do krojenia warzyw i jajek możesz użyć ręcznego lub elektrycznego rozdrabniacza. Ze składem farszu możesz poeksperymentować, choćby przyprawiając go ulubionymi ziołami i przyprawami. Możesz też zastąpić paprykę i rzodkiewkę kiszonym lub konserwowym ogórkiem oraz marynowanymi grzybkami. Drobno pokrojone ogórki i grzybki przed dodaniem do startych jajek dobrze odsącz na sitku.

Smak farszu podbijesz, dodając drobno pokrojoną szynkę gotowaną lub odsączonego z zalewy łososia w puszce. Kiełki dodane do farszu mają pikantny smak, ale jeżeli lubisz ostre potrawy, to możesz doprawić farsz mieloną ostrą papryką lub płatkami chili.

Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da
Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń