Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da

Dodano: 
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / Charles Brutlag
Tu nie ma żadnych wymyślnych składników: sałatka jajeczna to po prostu sałatka, której podstawą są gotowane jajka.

Moja babcia robiła sałatkę jajeczną najczęściej wtedy, kiedy zostawały jej ugotowane jajka. Jej sekret tkwi w prostocie i jednocześnie w możliwościach, jakie daje, bo możesz swoją sałatkę podrasować tak, jak lubisz. Taka sałatka może też być alternatywą dla jajek w majonezie na wielkanocnym stole.

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

Najważniejszy składnik to oczywiście jajka i obowiązkowo majonez. Ja dodaję do swojej sałatki jogurt, chociaż moja babcia stawiała zawsze na śmietanę: możesz zdecydować, którą wersję wolisz. W tej najprostszej wersji do sałatki dodaje się jedynie szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Przepis: Sałatka jajeczna

Prosta sałatka z gotowanych jajek.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 ugotowanych jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Majonez wymieszaj z jogurtem i przyprawami.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj delikatnie jajka z sosem i szczypiorkiem.

Sałatka jajeczna idealnie sprawdza się jako danie śniadaniowe, ale też prosta sałatka na przyjęcia. Można też wykorzystać ją do faszerowania warzyw (np. pomidorków koktajlowych, wydrążonych ogórków szklarniowych, papryki), ale też podać jako przegryzkę na raz nakładając porcje np. na liście cykorii albo kawałki kolorowej papryki.

Inne warianty sałatki jajecznej

Podstawowy przepis na sałatkę możesz modyfikować. Najprostszy sposób to dodać inne przyprawy. Może to być odrobina papryki, chilli, ale też curry czy suszonych ziół. Do sałatki jajecznej idealnie pasuje także świeża cebulka (czerwona będzie ładnie wyglądać, bo doda sałatce koloru). Świetnie sprawdzi się także groszek albo fasolka z puszki. Fani mięsnych smaków mogą wkroić do niej gotowaną szynkę albo dodać kawałki wędzonej piersi z kurczaka. Do samego sosu majonezowo-jogurtowego można dorzucić także musztardę albo chrzan. Osobiście lubię dodać do takiej sałatki także gotowane ziemniaki albo gotowane brokuły (czasem jedno i drugie). W takiej wersji jest idealna na kolację, albo sycące danie, które można spakować do pracy.

Czytaj też:
Obieranie gotowanych jajek idzie mi jak z płatka. To dzięki tym prostym trikom
Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbuj