Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Dodano: 
Sos tatarski
Sos tatarski Źródło: Shutterstock / Larisa Blinova
Sos tatarski to jeden z tradycyjnych sosów na zimno, które serwowane są m.in. podczas domowych przyjęć. Przygotowanie pysznego sosu tatarskiego nie zabiera wiele czasu, a jego wyrazisty smak sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Sprawdź, jak zrobić sos tatarski.

Domowy sos tatarski zachwyca bogatym smakiem i nie wyobrażam sobie bez niego śniadania wielkanocnego. W mojej rodzinie przepis na ten dodatek przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ja dostałem go od mamy. Kocham tę recepturę, ponieważ jest uniwersalna i daje mi spore pole do wprowadzania zmian, dzięki którym mój domowy sos tatarski dopasowuję do konkretnego zastosowania. Poniższy tradycyjny przepis na sos tatarski czasami modyfikuję, dodając np. ugotowane na twardo jajka, starty na tarce chrzan oraz kapary.

Uwaga: uniwersalne zastosowanie tradycyjnego sosu tatarskiego sprawia, że dodatek ten w ekspresowym tempie znika z mojej lodówki.

Rada: pieczarki marynowane w moim przepisie możesz śmiało zastąpić innymi grzybkami w occie.

Przepis: Sos tatarski

Tradycyjny sos tatarski to t wyjątkowy dodatek, który warto podawać z wieloma potrawami, zwłaszcza mięsnymi i na bazie jajek.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1,5 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych
  • 6 marynowanych pieczarek
  • 1 cebula czosnkowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bazy sosu tatarskiegoMajonez, kwaśną śmietanę oraz ostrą musztardę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. KrojenieOgórki konserwowe, marynowane pieczarki (lub inne grzyby marynowane) oraz cebulę czosnkową drobno posiekaj. Grzyby marynowane i ogórki konserwowe odsącz na sitku z nadmiaru płynu.
  3. Mieszanie składników i przyprawianieDo bazy sosu dodaj odsączone ogórki konserwowe, marynowane grzyby oraz cebulę czosnkową. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos tatarski solą, świeżo zmielonym pieprzem i zalewą z ogórków konserwowych. Zalewę możesz zastąpić sokiem z cytryny.
  4. ChłodzenieMiskę z sosem tatarskim przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Schłodzony sos tatarski podawaj jako dodatek do jajek na twardo, wędlin, mięs, tatarów oraz ryb. Możesz również podawać go jako dodatek do różnych kanapek lub dip do warzyw na przykład grillowanych.

Sos tatarski – przydatne wskazówki

Tradycyjny sos tatarski możesz również przygotować z dodatkiem ugotowanych na twardo i drobno posiekanych jajek, startego świeżego korzenia chrzanu, cebulki dymki lub szczypiorku. Moim zdaniem sos tatarski doskonale smakuje z dodatkiem samodzielnie przygotowanego majonezu. Polecam więc sprawdzony przepis na domowy majonez. Kwaśną śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym (idealny będzie np. jogurt grecki), a tradycyjny majonez majonezem wegańskim.

Gotowy sos tatarski możesz przez kilka dni przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.

Czytaj też:
Od dawna nie kupuję sosu tysiąca wysp. Mam szybki przepis na ten wyjątkowo smaczny dressing
Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach