Zamiast dodawać zwykły twaróg, dodaj do ruskich twaróg wędzony. Ta drobna z pozoru zmiana sprawi, że smak pierogów z ziemniakami i serem wyniesie się na zupełnie nowy poziom. Nie bez powodu takie pierogi są hitem wśród kulinarnych influencerów, a przed świętami wielu przypomina przepisy na nie. I ja również to zrobię, bo to zdecydowanie jeden z tych trendów, które warto pielęgnować i podtrzymywać. Co tu dużo mówić: te pierogi są po prostu obłędnie pyszne.
Jak zrobić pierogi z twarogiem wędzonym?
Mogłabym napisać krótki: robi się je tak, jak klasyczne pierogi z ziemniakami i serem, tyle że zamiast białego twarogu, daje się twaróg wędzony. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ruskie, śmiało możesz go wykorzystać. Dla mnie obowiązkowym składnikiem jest tu również podsmażona na oliwie i maśle cebula i duża ilość pieprzu.
Twaróg wędzony można kupić w większość marketów: leży na półkach z serami. Jedyny jego minus to cena, ponieważ do tanich nie należy, ale dla tego smaku, szczególnie na święta, po stokroć warto.
Ziemniaki z twarogiem najlepiej przecisnąć przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), sam twaróg można ewentualnie zmielić.
Przepis: Pierogi z wędzonym twarogiem
Pyszna wersja pierogów z ziemniakami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g wędzonego twarogu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, przestudzonego masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (można użyć robota z hakiem do wyrabiania). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulkę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się rumienić. Ziemniaki rozgnieć z twarogiem, dodaj cebulę razem z tłuszczem z patelni, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Pierogi z wędzonym twarogiem można zamrozić. Najlepiej mrozić je surowe. Zamrożone pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut dłużej niż świeżo zrobione.
Jak podawać pierogi z wędzonym twarogiem?
Takie pierogi doskonale smakują podane jedynie z odrobiną masła, dobrej oliwy czy oleju lnianego. Można je okrasić cebulką przesmażoną na maśle, a wersji niepostnej, skwarkami. Pierogi świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną i posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Można je jeść jako pierogi z wody, a można odsmażyć.
Czytaj też:
U mnie w domu je się uszka z grzybami tylko w takiej wersji. Biją na głowę te gotowaneCzytaj też:
Ekspresowe śledzie z cebulą i koprem smakują obłędnie. Sałatka w 10 minut na święta i inne okazje