Do pierogów z ziemniakami dodaję zapomniany przysmak. Znikają z talerzy błyskawicznie

Do pierogów z ziemniakami dodaję zapomniany przysmak. Znikają z talerzy błyskawicznie

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Pexels
To pierogi z ziemniakami i twarogiem, ale ich smak bije na głowę zwykłe ruskie. Cały sekret tkwi w odpowiednim serze.

Zamiast dodawać zwykły twaróg, dodaj do ruskich twaróg wędzony. Ta drobna z pozoru zmiana sprawi, że smak pierogów z ziemniakami i serem wyniesie się na zupełnie nowy poziom. Nie bez powodu takie pierogi są hitem wśród kulinarnych influencerów, a przed świętami wielu przypomina przepisy na nie. I ja również to zrobię, bo to zdecydowanie jeden z tych trendów, które warto pielęgnować i podtrzymywać. Co tu dużo mówić: te pierogi są po prostu obłędnie pyszne.

Jak zrobić pierogi z twarogiem wędzonym?

Mogłabym napisać krótki: robi się je tak, jak klasyczne pierogi z ziemniakami i serem, tyle że zamiast białego twarogu, daje się twaróg wędzony. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ruskie, śmiało możesz go wykorzystać. Dla mnie obowiązkowym składnikiem jest tu również podsmażona na oliwie i maśle cebula i duża ilość pieprzu.

Twaróg wędzony można kupić w większość marketów: leży na półkach z serami. Jedyny jego minus to cena, ponieważ do tanich nie należy, ale dla tego smaku, szczególnie na święta, po stokroć warto.

Ziemniaki z twarogiem najlepiej przecisnąć przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), sam twaróg można ewentualnie zmielić.

Przepis: Pierogi z wędzonym twarogiem

Pyszna wersja pierogów z ziemniakami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, przestudzonego masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (można użyć robota z hakiem do wyrabiania). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszuCebulkę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj masło i smaż, aż cebula zacznie się rumienić. Ziemniaki rozgnieć z twarogiem, dodaj cebulę razem z tłuszczem z patelni, dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Pierogi z wędzonym twarogiem można zamrozić. Najlepiej mrozić je surowe. Zamrożone pierogi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut dłużej niż świeżo zrobione.

Jak podawać pierogi z wędzonym twarogiem?

Takie pierogi doskonale smakują podane jedynie z odrobiną masła, dobrej oliwy czy oleju lnianego. Można je okrasić cebulką przesmażoną na maśle, a wersji niepostnej, skwarkami. Pierogi świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną i posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Można je jeść jako pierogi z wody, a można odsmażyć.

Czytaj też:
U mnie w domu je się uszka z grzybami tylko w takiej wersji. Biją na głowę te gotowane
Czytaj też:
Ekspresowe śledzie z cebulą i koprem smakują obłędnie. Sałatka w 10 minut na święta i inne okazje