Recepturę mam od koleżanki, która nie może jeść żadnego nabiału. W całkiem roślinnym wydaniu ciasteczka owsiane smakują mi nawet bardziej niż z klasycznymi dodatkami. Pewnie dlatego, że tyle w nich zdrowych orzechów, a zamiast białego cukru zawierają naturalny syrop.
Jak zrobić wegańskie ciastka owsiane?
W tym przepisie używam błyskawicznych płatków owsianych, dzięki czemu nie trzeba ich gotować ani piec. Mieszam je z masłem orzechowym i syropem z agawy, a masę łączy olej kokosowy. Tłuszcz ten po ochłodzeniu twardnieje, dzięki czemu mój deser ma stałą konsystencję.
Do masy często używam masła migdałowego, a także dosypuję kawałki różnych orzechów. Czasem wymieniam też syrop z agawy na płynny miód, choć przez wiele osób taka wariacja nie jest już uznawana za wegańską.
Przepis: Wegańskie ciastka owsiane bez pieczenia
Pyszny deser ze słodkiej masy z orzechami i kakao
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 13 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 102 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki masła orzechowego bez soli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1-2 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki odtłuszczonego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyUmieść w garnku masło orzechowe z olejem kokosowym, syropem (zostaw łyżkę do dekoracji) oraz mlekiem. Podgrzej do połączenia składników. Zdejmij z kuchenki, dodaj kakao, wanilię i sól, wymieszaj, wsyp płatki i dokładnie rozmieszaj masę.
- Formowanie ciastekWyłóż tacę pergaminem i nakładaj po łyżce masy, formując ciastka. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by stężały. Przed podaniem skrop je pozostałym syropem.
Jak zrobić ciastka z płatków kukurydzianych?
Z tych gotowych płatków również można zrobić ciastka bez pieczenia, ale trzeba zrezygnować z płynnych dodatków. W przeciwnym razie całość zmięknie, tracąc swoją chrupkość i objętość. W najprostszym wydaniu łączę szklankę kornflejków z tabliczką czekolady, którą roztapiam razem z 75 g masła orzechowego.
Do deseru biorę czekoladę białą albo mleczną, najwyżej deserową, by miał odpowiedni poziom słodyczy. Gdy jednak chcę przygotować go w dietetycznej wersji, wybieram płatki bez soli i cukru oraz czekoladę gorzką o zawartości co najmniej 70 procent kakao.
Kulki z herbatników bez pieczenia
Najprostsza receptura na szybkie ciastka uwzględnia pokruszone herbatniki. Wystarczy połączyć je z miękkim masłem lub olejem kokosowym, dosypać cukier puder do smaku, wiórki kokosowe czy posiekane orzechy, a ewentualnie także kakao. Ze schłodzonej masy formuje się kulki, a następnie wkłada na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem można obtoczyć je w kokosie albo kakao.
Czytaj też:
To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie ostatnio jadłem. Znajoma cukierniczka zdradziła mi przepisCzytaj też:
Szarlotkę bez mąki i jajek szykuję w 10 minut. Zdrowsza, a znika ze stołu w kilka chwil