Nie znam z rodzinnego domu innych uszek, niż te smażone. I pamiętam moje ogromne zdziwienie, kiedy zobaczyłam, że w innych domach uszka się gotuje i wrzuca do barszczu. Było to dla mnie coś niepojętego, bo smażone uszka z grzybami to rarytas, na który wszyscy czekaliśmy w mojej rodzinie cały rok. Babcia potrafiła ich zrobić nawet około 200 i wszystkie wyjadaliśmy przez święta co do okruszka. Nie wrzuca się ich do barszczu, ale zajada niczym paszteciki czy krokiety, biorąc do ręki i popijając barszczem.
Jak zrobić smażone uszka z grzybami?
Właściwie to zasada jest tu bardzo prosta: uszka przygotowuje się tak, jak każde, tylko, zamiast je gotować, to surowe kładzie się na głęboki tłuszcz i smaży. Takie uszka powinny być nieco większe, niż te przeznaczone do gotowania, tak aby do środka móc upchać sporą ilość farszu.
Farsz do takich uszek najlepiej zrobić z suszonych podgrzybków: są wyraziste w smaku, mają ładny, ciemny kolor.
Przepis: Smażone uszka
Wigilijne uszka smażone na głęboki oleju.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 50
- Liczba kalorii
- 127 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
- 150 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do smażenia:
- 500 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Robienie farszuGrzyby namocz wcześniej, najlepiej na kilka godzin. Ugotuj je potem do miękkości (ok. 45 minut). Ugotowane grzyby odsącz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę drobniutko posiekaj i przesmaż na oleju i maśle, aż się zeszkli. Dodaj zmielone grzyby, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem krótką chwilę. Odstaw farsz do całkowitego ostudzenia.
- Robienie ciastaPrzesiej mąkę, dodaj olej, sól, wlej gorącą wodę i wyrób ciasto (można robotem z hakiem do wyrabiania lub ręcznie). Ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Robienie uszekCiasto rozwałkuj i wykrawaj kwadraty. Na każdy kładź porcję farszu i lep uszka. Uszka smaż partiami na patelni na głębokim oleju. Smaż je z obu stron na złoto. Po usmażeniu kładź na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać smażone uszka?
Smażonymi uszkami zagryza się gorący barszcz lub zupę grzybową. Ale można je też zajadać solo, jako pyszną przegryzkę, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Uszka można zrobić wcześniej i podgrzać je przed podaniem, Aby zachowały chrupkość, najlepiej zrobić to na patelni (już bez tłuszczu lub na niewielkiej ilość) lub odgrzać je w piekarniku (tu jednak warto uważać, aby ich nie przesuszyć).
Smażone uszka z grzybami można również mrozić (moja babcia często mroziła uszka, ponieważ szykowała je wcześniej, chcąc oszczędzić sobie żmudnej pracy przy ich lepieniu przed samymi świętami). Wówczas po rozmrożeniu można je przesmażyć na patelni (również bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości) albo włożyć do piekarnika i piec, aż zaczną się mocniej rumienić.
Czytaj też:
Przepis na idealny barszcz mam od znajomego kucharza. Genialny patent z surowym burakiemCzytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię