Ekspresowe śledzie z cebulą i koprem smakują obłędnie. Sałatka w 10 minut na święta i inne okazje

Ekspresowe śledzie z cebulą i koprem smakują obłędnie. Sałatka w 10 minut na święta i inne okazje

Dodano: 
Śledzie z cebulą i koperkiem
Śledzie z cebulą i koperkiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewsk
Z gotowych filetów śledziowych robię ekspresowe sałatki, które zachwycają bogatym smakiem. Marynowane śledzie z cebulą i koprem to jedna z tradycyjnych wersji sałatki śledziowej, która na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kuchni polskiej.

Sałatka śledziowa to idealny pomysł na sycącą, zdrową przekąskę oraz pyszne dopełnienie menu domowych przyjęć okolicznościowych. Poniższy przepis na sałatkę śledziową uwzględnia proste i tanie dodatki, które świetnie podbijają smak marynowanej ryby. To genialny patent na ekspresowe przygotowanie śledzi na świąteczny stół.

Jakie śledzie wybrać do sałatki?

Do sałatki śledziowej nadają się śledzie w solance, śledzie w zalewie octowej i śledzie w oleju. Śledzie solone wymagają wcześniejszego wymoczenia w wodzie lub mleku. Śledzie w marynacie octowej i olejowej (z dodatkami lub bez) są gotowe do spożycia.

Do sałatki z poniższego przepisu kupuję filety śledziowe w delikatnej zalewie octowej. Wybieram średniej wielkości, jędrne, zwarte i grube filety, zwracając uwagę na ich kolor. Idealne do sałatki (i nie tylko) są śledzie marynowane o jednolitym, kremowym lub żółtawym kolorze. Unikam kupowania filetów śledziowych o bardzo jasnym, niemal białym kolorze, filetów z obeschniętymi, intensywnie żółtymi brzegami, a także filetów, które są bardzo cienkie.

Jak zrobić marynowane śledzie z koprem i cebulą?

Marynowane śledzie z koprem i cebulą robię w kilka minut. Po pokrojeniu wkładam składniki do dużego słoika, zalewam sosem, mieszam i wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Przepis: Marynowane śledzie z cebulą i koprem

Śledzie te nie wymagają wiele pracy, a zachwycają bogatym smakiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 8 marynowanych filetów śledziowych
  • 1 duża cebula czerwona lub cebula czosnkowa
  • 1 średni pęczek koperku

Na sos:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówFilety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Koper umyj, osusz, oderwij listki od łodyżek i drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuW małej misce wymieszaj olej (opcjonalnie oliwę z oliwek), ocet (może być jabłkowy lub winny, ewentualnie sok z cytryny) i pieprz ziołowy.
  3. MieszaniePrzygotuj duży słoik. Układaj w nim warstwami kawałki śledzi, cebulę i koper. Każdą warstwę skrop sosem. Zakręć słoik i mieszaj, energicznie potrząsając, aż wszystkie składniki równomiernie się rozłożą. Wskazówka: możesz również wymieszać składniki w misce.
  4. ChłodzenieWstaw słoik ze śledziami marynowanymi z koprem i cebulą do lodówki. Schładzaj sałatkę śledziową przez 1-2 godziny lub dłużej.

Porada: możesz pozostawić śledzie w lodówce na całą noc, co sprawi, że będą miały bardzo intensywny smak.

Jak podawać śledzie marynowane z koprem i cebulą?

Śledzie marynowane z koprem i cebulą wykładam do salaterki na 20-30 minut przed podaniem, żeby lekko się ogrzały. Wyśmienicie smakują ze świeżym pieczywem oraz serwowane na aromatycznych grzankach ziołowych. Przed podaniem możesz doprawić sałatkę ze śledzi solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Opcjonalne dodatki do śledzi marynowanych z koprem i cebulą

Śledzie marynowane z koprem i cebulą to nie tylko pyszna przekąska, ale także doskonała baza innych sałatek śledziowych np.:

  • ze świeżymi warzywami,
  • z jabłkiem, ogórkiem kiszonym lub konserwowym oraz marynowanymi grzybami,
  • z ogórkiem konserwowym i marynowanymi buraczkami,
  • z marynowaną papryką.

Świetnie smakują również śledzie z powyższego przepisu z dodatkiem oregano oraz tymianku i suszonych pomidorów (olej roślinny możesz zastąpić zalewą z suszonych pomidorów).

Przepis podstawowy na śledzie marynowane z koprem i cebulą wzbogacam również, dodając inne sosy np. sos na bazie jogurtu naturalnego, śmietany 18% i soku z cytryny oraz tradycyjny sos tatarski.

Czytaj też:
„Śledzik na raz” w tej odsłonie to gwiazda świątecznego stołu. Jest elegancki i prosty w przygotowaniu
Czytaj też:
W święta śledzia podaję w formie eleganckiej przystawki. Robię ją szybko i wszystkim smakuje