Moja mizeria zawsze wychodzi idealnie. Wiem, jakich błędów unikać

Moja mizeria zawsze wychodzi idealnie. Wiem, jakich błędów unikać

Dodano: 
Mizeria
Mizeria Źródło:Shutterstock / graletta
Mizeria jest prosta, ale jej zrobienie wymaga uwagi. Jeden krok jest kluczowy dla jej smaku i jego pominięcie grozi kulinarną katastrofą.

Mizeria jest surówką, którą doskonale pamiętam z domu rodzinnego. Do niedzielnego obiadu pojawiała się bardzo często, w zasadzie na zmianę z sałatą w sosie śmietanowym. Niezbyt za nią przepadałam, bo zawsze pełna była wody i dość mdła. W ostatnim czasie jednak skusiłam się na nią w restauracji i ze zdumieniem odkryłam, że prosty dodatek potrafi smakować o niebo lepiej, niż zapamiętałam. Doczytałam w różnych kulinarnych źródłach i już wiem dlaczego.

Co jest istotne przy robieniu mizerii?

Moja mama lubi proste gotowanie. W przygotowaniu kultowej surówki ze śmietaną pomijała jednak jeden ważny etap. Chodzi o solenie ogórków na samym początku. Przyprawa sprawia, że z warzywa uwalnia się woda i jeśli zrobimy to już po dodaniu sosu, całość będzie pływać i straci na smaku.

Z domu rodzinnego pamiętam jeszcze, że sól była jedyną przyprawą, którą się do mizerii dodawało. To także błąd, bo odrobina pieprzu oraz ocet winny wspaniale budują smak tego obiadowego dodatku i powodują, że przestaje być nijaki. Nie zapominajcie o tych prostych krokach.

Jak zrobić pyszną mizerię?

Do swojej surówki wykorzystuję długie ogórki szklarniowe. Mają dość cienką skórkę, więc mogę pominąć ich obieranie. Możecie jednak z powodzeniem wziąć pojawiające się już powoli na bazarkach ogórki gruntowe – z nimi też uzyskacie zadowalające efekty.

Przepis: Mizeria

Prosta surówka z ogórka szklarniowego ze śmietaną i koperkiem. Pasuje do każdego obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 600 g ogórków
  • 300 g śmietany
  • 4 łyżki koperku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOgórki umyj, osusz. Obierz ze skórki, jeśli jest bardzo gruba. Potnij z niezbyt grube plastry. Warzywo wrzuć do miski i dodaj do niego około pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Koperek opłucz i posiekaj. Śmietanę wymieszaj z octem, odrobiną soli i solidną szczyptą pieprzu. Dodaj zioło.
  2. Przygotowanie mizeriiZ ogórków odlej wodę, która uwolniła się po ich posoleniu. Dodaj przygotowany sos na bazie śmietany. Wymieszaj.

Możliwe modyfikacje mizerii

Jeśli chcecie, aby surówka z ogórka była lżejsza, możecie do niej zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego lub połączyć wspomniany nabiał ze śmietaną w proporcjach 1:1. Tez będzie smacznie.

Eksperymentowałam z różnymi wersjami sosu w ostatnim czasie i odkryłam, że niezwykle satysfakcjonująca w smaku może być też mizeria kokosowa. Do jej zrobienia wykorzystuje się roślinną śmietanę kokosową (zamiast tradycyjnej). To już jednak smak dla amatorów kulinarnej ekstrawagancji.

Czytaj też:
Te trzy produkty zawsze masz w domu. Zrobisz z nich ekspresową surówkę do obiadu
Czytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak