Surówka z marchewki to ekspresowa w przygotowaniu surówka, która doskonale pasuje m.in. do mięs, ryb oraz sadzonych jajek. Wyrazisty smak ziołowej surówki z marchewki z przepisu mojej babci doskonale komponuje się również z daniami na bazie kaszy oraz ryżu i warzywnych dodatków.
Przepis: Surówka z marchewki z ziołami
Ta prosta, ale jednocześnie wyrazista w smaku surówka z marchewki urozmaici nawet najbardziej pospolity obiad. To również świetny dodatek do wykwintnych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie marchewkiMarchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz też użyć obieraczki do robienia makaronu z warzyw.
- Dodanie świeżych ziół i przyprawienieŚwieżą kolendrę, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Dodaj świeże zioła do miski z marchewką. Następnie przypraw surówkę pieprzem ziołowym, solą i cukrem oraz dodaj olej roślinny (który możesz zamienić na oliwę z oliwek). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- ChłodzenieMiskę z surówką przykryj szczelnie folią spożywczą. Wstaw gotową surówkę z marchewki na minimum 1 godzinę do lodówki i podawaj schłodzoną.
Schłodzoną surówkę z marchewki z ziołami podawaj jako dodatek do ulubionych dań. Wyrazisty smak surówki z dodatkiem świeżych ziół doskonale komponuje się ze smakiem smażonych, duszonych i pieczonych mięs, ryb, kaszotto, risotto, a także dań z jajkami w roli głównej. Tak przygotowaną surówkę z marchewki możesz przechowywać w lodówce 1-2 dni.
Surówka z marchewki – przydatne wskazówki
Do surówki zawsze wybieraj jędrne marchewki. Sprawdź też, czy warzywa nie mają stęchłego zapachu. Pamiętaj, że bardziej soczyste i wyraziste w smaku są marchewki, które nie zostały umyte przed trafieniem na sklepową półkę. Niestety nie zawsze mamy pod ręką świeże zioła. Nie musisz wtedy rezygnować z tej surówki. W takich sytuacjach możesz zastąpić je ziołami suszonymi. Aby podbić smak surówki, możesz ponadto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, roztarte w moździerzu ziarna kolendry, płatki chili lub sok z cytryny.
Czytaj też:
Surówka z kapusty pekińskiej schodzi u mnie kilogramami. To zasługa tego sosuCzytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku