Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak

Dodano: 
Surówka z marchewki z ziołami
Surówka z marchewki z ziołami Źródło:Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Banalnie prosta w przygotowaniu surówka z marchewki może zaskoczyć bogatym smakiem i aromatem. Moja babcia dodawała do niej świeże zioła, dzięki którym słodka marchewka zyskiwała wyjątkowy smak i aromat. Sprawdź, jak przygotować wyrazistą w smaku surówkę z marchewki.

Surówka z marchewki to ekspresowa w przygotowaniu surówka, która doskonale pasuje m.in. do mięs, ryb oraz sadzonych jajek. Wyrazisty smak ziołowej surówki z marchewki z przepisu mojej babci doskonale komponuje się również z daniami na bazie kaszy oraz ryżu i warzywnych dodatków.

Przepis: Surówka z marchewki z ziołami

Ta prosta, ale jednocześnie wyrazista w smaku surówka z marchewki urozmaici nawet najbardziej pospolity obiad. To również świetny dodatek do wykwintnych dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie marchewkiMarchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz też użyć obieraczki do robienia makaronu z warzyw.
  2. Dodanie świeżych ziół i przyprawienieŚwieżą kolendrę, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Dodaj świeże zioła do miski z marchewką. Następnie przypraw surówkę pieprzem ziołowym, solą i cukrem oraz dodaj olej roślinny (który możesz zamienić na oliwę z oliwek). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. ChłodzenieMiskę z surówką przykryj szczelnie folią spożywczą. Wstaw gotową surówkę z marchewki na minimum 1 godzinę do lodówki i podawaj schłodzoną.

Schłodzoną surówkę z marchewki z ziołami podawaj jako dodatek do ulubionych dań. Wyrazisty smak surówki z dodatkiem świeżych ziół doskonale komponuje się ze smakiem smażonych, duszonych i pieczonych mięs, ryb, kaszotto, risotto, a także dań z jajkami w roli głównej. Tak przygotowaną surówkę z marchewki możesz przechowywać w lodówce 1-2 dni.

Surówka z marchewki – przydatne wskazówki

Do surówki zawsze wybieraj jędrne marchewki. Sprawdź też, czy warzywa nie mają stęchłego zapachu. Pamiętaj, że bardziej soczyste i wyraziste w smaku są marchewki, które nie zostały umyte przed trafieniem na sklepową półkę. Niestety nie zawsze mamy pod ręką świeże zioła. Nie musisz wtedy rezygnować z tej surówki. W takich sytuacjach możesz zastąpić je ziołami suszonymi. Aby podbić smak surówki, możesz ponadto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, roztarte w moździerzu ziarna kolendry, płatki chili lub sok z cytryny.

Czytaj też:
Surówka z kapusty pekińskiej schodzi u mnie kilogramami. To zasługa tego sosu
Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku