Te trzy produkty zawsze masz w domu. Zrobisz z nich ekspresową surówkę do obiadu
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Te trzy produkty zawsze masz w domu. Zrobisz z nich ekspresową surówkę do obiadu

Dodano: 
Surówka z 3 składników
Surówka z 3 składników Źródło:Shutterstock / Stanislav71
Nie masz pomysłu na surówkę do obiadu? Proponujemy zajrzeć do kuchennych zapasów. Z pewnością znajdziesz w nich te 3 składniki, z których zrobisz apetyczny i smaczny dodatek do obiadu.

Początek wiosny nie jest zbyt obfity w sezonowe warzywa i owoce. Dlatego robiąc surówkę do obiadu warto sięgnąć po pewniaki. Są to takie produkty, które z pewnością znajdą się w kuchni każdej z was. Jest to marchewka i seler, bez których nie obędzie się żadna zupa, a także jabłko – owoc, który jest dostępny i smaczny przez cały rok. I z tych oto trzech składników da się wyczarować przepyszny dodatek do obiadu.

Jak zrobić surówkę do obiadu z 3 składników?

Naszą smaczną surówkę zrobimy z korzenia selera, marchewki i jabłka. To ostatnie powinno być słodkie i soczyste.

Przepis: Surówka z 3 składników

Surówka z selera, marchewki i jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mały korzeń selera
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • cukier, sól

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywSeler obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Obrane marchewki obierz na tych samych lub nieco większych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, od razu skrop je sokiem z cytryny.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki wymieszaj. Skrop pozostałym sokiem z cytryny, polej olejem, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku cukrem i solą.

Druga wersja surówki z 3 składników

Ja osobiście najbardziej lubię lekkie i soczyste surówki. Jeśli jednak jesteście fanami bardziej zawiesistych dodatków do obiadu, zamiast sosu na bazie oleju, możecie do niej dodać majonez. Wcześniej możecie go rozprowadzić odrobiną przegotowanej wody, by stał się rzadszy. Świetnym dopełnieniem takiej surówki będzie posiekana natka pietruszki.

Z tych zestawów też zrobisz pyszną surówkę do obiadu

Smaczne surówki do obiadu można też zrobić z innych warzyw i owoców dostępnych na początku wiosny. Oto kilka przykładów:

  • Użytego przez nas selera można zastąpić porem. Surówka nabierze ostrzejszego smaku i jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
  • Smaczną i popularną surówką będzie colesław. Surówkę tę robi się zazwyczaj z kapusty białej, marchewki i cebuli.
  • Niezawodna będzie surówka z marchewki i jabłka albo z marchewki doprawionej śmietaną i chrzanem.

Czytaj też:
Apetyczna surówka z czerwonej kapusty. Prosta, szybka i chrupiąca, jak żadna inna
Czytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak