Kocham patent mojej babci na kotlety mielone. Wychodzą wyjątkowo soczyste i aromatyczne

Kocham patent mojej babci na kotlety mielone. Wychodzą wyjątkowo soczyste i aromatyczne

Dodano: 
Kotlety mielone babci
Kotlety mielone babci Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Kotlety mielone to klasyka polskiej i babcinej kuchni. A moja babcia robiła najlepsze, soczyste mielone. Jak się okazało, miała na nie swój prosty patent. Były to 2 łyżki popularnego produktu.

Kotlety mielone choć wydają się trochę babcine, wciąż należą do top 10 polskiej kuchni. Kochamy je robić i kochamy jeść. Zwłaszcza jeśli wychodzą takie, jak powinny, czyli soczyste w środku i z chrupiącą skórką. Moja babcia osiągała ten efekt w bardzo prosty sposób. Dodawała bowiem do masy na kotlety mielone 2 łyżki majonezu. Spróbujcie i wy tej receptury, a myślę, że będziecie do niej wracać.

Co nadaje soczystości kotletom mielonym?

Smaczne kotlety mielone powinny być soczyste. Jak osiągnąć taki efekt? Dużo zależy od wyboru odpowiedniego mięsa. Na mielone zwykle przeznacza się mięso wieprzowe z łopatki lub karkówki. Te kawałki mięsa zawierają sporo tłuszczu, który doskonale nawilża wnętrze kotletów. Mięso to można łączyć np. z mieloną wołowiną, która doda potrawie aromatu, jednak nie należy dodawać jej zbyt dużo. Dobrym „nawilżaczem” kotletów jest też namoczona i odciśnięta bułka. Pochłonięty przez nią płyn wprowadza do kotletów dodatkową porcję wilgoci, a dodatkowo bułka spulchnia mięsną masę. Do masy na kotlety mielone można też dodać trochę startych warzyw. Idealnie nadaje się tu cukinia, która jest niezauważalna i niewyczuwalna w gotowej potrawie, a jednak zwiększa soczystość mielonych.

Przepis na kotlety mielone mojej babci

Tak, jak wspomniałam patent mojej babci na soczyste kotlety mielone był bardzo prosty. Jednak dodatek majonezu do mięsnej masy spowodował, że babcia zamiast namoczonej i odciśniętej bułki, dodawała bułkę tartą. Doskonale pochłaniała ona nadmiar wody i tłuszczu w czasie smażenia, dając w rezultacie pożądany efekt soczystości.

Przepis: Kotlety mielone mojej babci

Kotlety mielone z dodatkiem majonezu i tartej bułki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj startą na małych oczkach cebulę, a także jajko, majonez i 3-4 łyżki bułki tartej. Wsyp też łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki soli i sporo pieprzu. Dokładnie wyrób masę, odstaw ją na pół godziny.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi odrywaj porcje masy i formuj z nich kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na średnio rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Najlepsze dodatki do kotletów mielonych

Klasyczne są kotlety mielone lubią towarzystwo klasycznych dodatków. Do tych sprawdzonych należy ziemniaczane puree lub tłuczone ziemniaki, a także buraczki na ciepło. Zamiast buraczków dobrze też sprawdzi się tu marchewka z groszkiem czy gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa. Dobrym dodatkiem będą również surówki, np. z marchewki i jabłka, z kapusty świeżej lub kiszonej. Zamiast ziemniaków, do mielonych można też podać kaszę np. jęczmienną, gryczaną.

Czytaj też:
Już nigdy nie namoczę bułki do kotletów mielonych w wodzie. Odkryłam dużo lepsze rozwiązanie
Czytaj też:
Do mielonych dodaj ten składnik. Nietypowy dodatek świetnie podbija smak kotletów