To przepis na grzybny w occie w pikantnej, aromatycznej zalewie z dodatkiem czosnku, korzenia chrzanu i ostrej papryczki. Tak marynowane grzyby świetnie smakują, a jednocześnie słoiczki wypełnione różnymi dodatkami pięknie wyglądają. To przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków, a do jego przygotowania można wykorzystać różne grzyby leśne.
Jakie grzyby są najlepsze do marynowania?
Najbardziej popularne do marynowania są popularne w polskich lasach borowiki, podgrzybki, ale też rydze, gąski, maślaki (te należy obrać ze skórki), koźlarze oraz późniejsze opieńki. Mało kto wie, że dobry do marynowania jest także uwielbiany przez grzybiarzy siedzuń sosnowy, grzyb o charakterystycznym smaku i kształcie.
Jeśli masz w koszyku różne grzyby, warto zamarynować ich mieszankę. To dodatkowo podkręca smaki, ale też sprawia, że gotowe słoiczki prezentują się bardzo efektownie.
Jak zrobić grzyby w occie?
Grzyby przed marynowaniem warto obgotować w dobrze osolonej wodzie. Same dodatki do grzybów mogą być różne i często każdy gospodarz czy gospodyni ma swoje sekrety. Ja do słoiczków dodaję słodką marchewkę i ostre dodatki, czyli chrzan, czosnek, cebulę i małą, ostrą papryczkę. Wszystko dodatkowo podkręcają przyprawy i octowa marynata.
Ja marynowane grzyby zawsze dodatkowo pasteryzuję. Najprościej zrobić to w piekarniku, ale można też zagotować słoiki w garnku wyłożonym ściereczką. Jeśli wkładasz do piekarnika gorące słoiki, trzymaj je w temperaturze ok. 110 stopni przez 20 minut.
Przepis: Grzyby marynowane z chrzanem i chili
Pomysł na marynowane grzybki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg grzybów leśnych
- 1 łyżka soli do gotowania
na zalewę:
- szklanka octu spirytusowego 10%
- 4 szklanki wody
- 12 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- 4 ostre papryczki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy
Sposób przygotowania
- Gotowanie grzybówW garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć na nią grzyby. Gotuj 5-7 minut. Po tym czasie odsącz grzyby na sicie.
- Szykowanie zalewyZagotuj wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami. Gotuj 2-3 minuty i dodaj ocet.
- Robienie słoikówDo słoików nasyp odrobinę gorczycy, do każdego włóż niewielki kawałek chrzanu, pokrojoną w krążki cebulę, pokrojoną marchewkę, małą papryczkę oraz ząbek czosnku. Przełóż gorące jeszcze grzyby i wszystko zalej gorącą zalewą. Zakręć i pasteryzuj jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza.
Marynowane grzybki można zajadać już po ok. 3-4 tygodniach: po tym czasie zdążą nabrać smaku marynaty i dodatków. Są świetne jako imprezowa przegryzka, dodatek do mięs, kanapek czy różnego rodzaju sałatek (ja szczególnie polecam je w sałatkach ziemniaczanych).
Czytaj też:
Takiej surówki z pomidorów jeszcze nie jadłeś. Prosta, a soczysta i aromatycznaCzytaj też:
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Są idealne na przystawkę i kolację