Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa

Siekasz jajka i dodajesz aromatyczną wędlinę. Prosta i pyszna pasta kanapkowa

Dodano: 
Krojenie jajek
Krojenie jajek Źródło: Shutterstock / Dziewul
Ta pasta jajeczna to najprostsze z możliwych połączeń. Doskonale smakuje na kanapkach i grzankach, może też być farszem do przekąsek.

Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów, ale my dziś proponujemy jeden z najprostszych: to pasta jajeczna z szynką. To smarowidło doskonałe na śniadanie, ale nie tylko. Taka pasta może być farszem do wytrawnych babeczek, łódeczek z cykorii, wydrążonych pomidorków, roladek naleśnikowych czy innych przekąsek. Jej zalety to nie tylko smak, ale też łatwość i szybkość przygotowania.

Jak zrobić pastę jajeczną z szynką?

Do tej pasty jajecznej najlepiej sprawdzi się delikatna, dobrej jakości szynka, która nie zdominuje smaku jajek, lecz subtelnie go uzupełni. Może to być szynka gotowana wieprzowa, ale też dobrej jakości szynka konserwowa lub szynka drobiowa (świetnie komponuje się z jajkiem i majonezem). Jeśli lubisz wyraźniejsze nuty, możesz dodać szynkę wędzoną, która z kolei dobrze sprawdza, smakuje w towarzystwie musztardy, która także jest w naszym przepisie. Unikaj szynki mocno przetworzonej, z dużą ilością soli i konserwantów, bo pogorszy smak i konsystencję pasty.

Najlepiej jeśli szynka jest drobniutko pokrojona, ale można też, zetrzeć zarówno wędlinę, jak i jajka na tarce: wówczas pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję. Chodzi o to, aby jajka i szynka równomiernie się połączyły, wówczas mięsny aromat będzie dobrze wyczuwalny.

Przepis: Pasta jajeczna z szynką

Pomysł na prostą pastę kanapkową.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ugotowane jajka
  • 150 g szynki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka i szynkę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.
  2. Robienie pastyDo jajek i szynki dodaj majonez i musztardę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Co można dodać do pasty jajecznej z szynką?

Pasta jajeczna z szynką to smarowidło, które za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Do takiej pasty śmiało możesz dorzucać inne dodatki. Np. posiekany drobno szczypiorek lub koperek, pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę (to połączenie szczególnie polecamy), seler naciowy, ogórki kiszone, tarty żółty ser, groszek lub kukurydzę z puszki. Dodaj do pasty to, co lubisz, lub to, co akurat masz pod ręką.

Czytaj też:
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Są idealne na przystawkę i kolację
Czytaj też:
Każdy prosi o przepis na te grzybki w occie. Sekret to pikantne dodatki