Mama robiła je tylko na święta. Teraz to ekspresowe ciasto bez piekarnika robię do weekendowej kawy

Mama robiła je tylko na święta. Teraz to ekspresowe ciasto bez piekarnika robię do weekendowej kawy

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Źródło: Shutterstock / Marcin_Morawiec
Ekspresowe ciasto może być równie bogate, co tradycyjny mazurek. Ten deser mojej mamy bardzo mi go przypomina, ale przepis nie wymaga specjalnego wysiłku. Takie sposoby na słodkie zachcianki lubię najbardziej.

Uwielbiam masy czekoladowe, a gdy mogę przełożyć nimi ciasto, jestem w siódmym niebie. Ten deser robię łatwo bez pieczenia. Polewam go dodatkowo pysznym lukrem i przybieram orzechami, dzięki czemu całość wygląda i smakuje naprawdę luksusowo.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na herbatnikach?

Najlepiej nadają się do tego popularne herbatniki maślane, które są lekko słodkie i chrupiące. Układam je w 4 rzędach po 4 ciastka, do czego najlepsza jest forma o wymiarach 26 na 22 cm. Główna praca przy deserze to przygotowanie nadzienia, bo polewa to już pięć minut roboty.

Herbatniki przekładam kremem z czekolady i bitej śmietany. Do dekoracji biorę 100 g dowolnych orzechów, najczęściej mieszanki. Moja mama często używa bakalii, bo bardzo lubi suszone owoce.

Przepis: Ciasto czekoladowe na herbatnikach

Pyszny deser z maślanych ciasteczek z czekoladowym kremem i polewą kakaową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
267 w każdej porcji

Składniki

Na krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 350 ml śmietany 30% tłuszczu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na spód i wierzch:

  • 32 herbatniki maślane (180 g)
  • 25 g nerkowców
  • 25 g orzechów laskowych
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów

Na polewę:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie orzechówPodpraż orzechy na małym ogniu na suchej patelni, przez cały czas mieszając. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, zsuń je na zimny talerz.
  2. Przygotowanie kremuPokrój czekoladę na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Odmierz 150 ml śmietany i podgrzej z cukrem, masłem oraz wanilią. Mieszaj do rozpuszczenia i wyłącz gaz. Gdy obie masy przestygną, ubij pozostałą śmietanę. Dodaj powoli czekoladę i słodką śmietanę, delikatnie łącząc składniki.
  3. Układanie ciastaWyłóż foremkę papierem do pieczenia i ułóż obok siebie połowę herbatników. Przełóż na nie krem czekoladowy i wyrównaj powierzchnię. Przykryj warstwą z pozostałych ciastek i dociśnij je do masy.
  4. PolewaniePołącz w rondelku składniki polewy i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu. Przestudź i wylej na herbatniki, po czym rozprowadź równo za pomocą szpatułki. Udekoruj wierzch orzechami i schłódź przez 1-2 godziny w lodówce.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z herbatników?

To już inny rodzaj deseru, w którym główną rolę gra masa czekoladowa z kawałkami połamanych ciastek. W takim przepisie biorę zwykle 220 g herbatników, które wkładam do torebki na mrożonki i miażdżę wałkiem.

Zagotowuję 160 ml kremówki z 50 g masła i wlewam do 220 g połamanej gorzkiej czekolady. Mieszam do rozpuszczenia, po czym dokładam do miski z ciastkami. Delikatnie łączę składniki i już mogę wykładać masę do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiam ją na godzinę do zamrażarki, po czym dodaję polewę czekoladową albo kakaową.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta?

Są na to różne sposoby, bo podstawowe produkty można zestawić w różnych proporcjach. Bardzo często kroję 100 g gorzkiej czekolady i zalewam 75 ml gorącej kremówki. Dokładam 25 g roztopionego masła i mieszam do połączenia składników. Nieco lżejszą wersję robię z mlekiem, zastępując nim śmietanę.

Bywa także, że łączę taką ilość czekolady z samą gorącą śmietaną. Unikam natomiast dekorowania deserów roztopioną czekoladą, bo taka masa bez dodatków jest sztywna, krucha i łatwo pęka.

Czytaj też:
Miażdżę herbatniki i mam ciasto bajadera z PRL. Ten deser bez pieczenia smakuje jak dawniej
Czytaj też:
Ten kokosowy deser to spełnienie moich snów. Zobacz, jak robię najlepsze ciasto bez pieczenia