Jeśli marzycie o szczupłej sylwetce, odpowiednio planujcie swoje posiłki. Czasem nie trzeba wiele, by pobudzić metabolizm i ułatwić gubienie zbędnych kilogramów. Tak jest na przykład w przypadku tej prostej, pożywnej owsianki. Wzbogacona o 2 łyżeczki sypkiego dodatku, przyspieszy trawienie i na długo zapewni uczucie sytości.
Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia?
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej zaliczane są do superfood, czyli bardzo wartościowych produktów spożywczych. Są małe i mają zdolność silnego pęcznienia, dzięki czemu tworzą żelową strukturę. Działa ona zagęszczająco i stanowi świetny wypełniacz w żołądku. Dzięki temu i dużej zawartości błonnika, nasionka te na długo dają uczucie sytości, wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi.
Poza tym chia stanowi też doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na serce i prace mózgu. Dostarczają także białka, wapnia, magnezu, cynku i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych małych nasionek może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poprawie pracy jelit i ogólnym samopoczuciu.
Jak zrobić owsiankę z chia?
Owsiankę z chia można zrobić na dwa sposoby. Wieczorem możecie nastawić tzw. nocną owsiankę. Jej przygotowanie polega na zalaniu płatków owsianych i nasion chia zimnym mlekiem i wstawieniu całości do lodówki. W tym czasie płatki i chia napęcznieją i zmiękną, dzięki czemu nie będą wymagały gotowania.
Jeśli jednak szykujecie owsiankę rano, przygotujcie ją na ciepło. Płatki owsiane ugotujcie na mleku, a gdy przestygną, wymieszajcie je z chia i pozostałymi dodatkami.
Przepis: Odchudzająca owsianka
Owsianka z dodatkiem nasion chia
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 470
Składniki
- ½ szklanki płatków owsianych górskich (ok. 50 g)
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżeczki nasion chia
- ½ dojrzałego banana
- kilka migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Gotowanie owsiankiW rondelku zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj całość ok. 5-8 minut. Owsiankę przelej na talerz, odstaw do przestygnięcia.
- WzbogacanieDodaj do niej nasiona chia i rozgnieciony banan, wymieszaj. Posyp posiekanymi migdałami i cynamonem, polej łyżeczką miodu.
Te składniki też warto dodać do owsianki
Jeśli chcecie, by wasza owsianka była jeszcze bardziej pożywna, możecie dodać do niej też inne składniki. Działanie odchudzające wspomogą: otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, a także świeże owoce. Dobrymi dodatkami do owsianki będą także: orzechy, masło orzechowe, suszone owoce, miód, cynamon, kakao.
Czytaj też:
Wsyp szczyptę. Kawa zyska na smaku, a żołądek będzie trawił o wiele szybciejCzytaj też:
Tę sałatkę jem, gdy chcę schudnąć. Jest pyszna, sycąca i sprawia, że waga spada