Dwa dodatki, a marchewka z groszkiem wychodzi aksamitna i pełna smaku. To zmiana na plus

Dwa dodatki, a marchewka z groszkiem wychodzi aksamitna i pełna smaku. To zmiana na plus

Dodano: 
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Marchewka z groszkiem to tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Jest apetyczna i potrafi doskonale smakować. Zwłaszcza jeśli doda się do niej te dwa dodatki. Od kiedy tak ją przyrządzam, wszyscy zajadają tę jarzynkę bez marudzenia.

Marchewka z groszkiem należy do kanonu polskich jarzynek, serwowanych do obiadu. Oprócz niej słynne są też buraczki zasmażane i kapusta zasmażana. U mnie jeszcze do niedawna rodzina nie przepadała za tą kolorową jarzynką, bo mówili, że jest mdła i bez wyrazu. Odmieniłam ją w prosty sposób dwoma dodatkami. Przetestujcie mój pomysł.

Jaki groszek dodać do marchewki?

Groszek to ważny dodatek do tej kolorowej jarzynki. Dzięki niemu całość wygląda bardzo apetycznie, ma ciekawą strukturę i smak. Po jaki groszek najlepiej sięgnąć? Niektórzy wybierają groszek konserwowy z puszki czy słoika. I jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo warzywo wystarczy tylko odsączyć, dodać do miękkiej marchewki i chwilę podgotować. Jednak nie da się ukryć, że mrożony groszek w tej jarzynce spisuje się o niebo lepiej i to pod każdym względem. I lepiej smakuje i lepiej wygląda. A w sumie nie wymaga specjalnych przygotować. Wystarczy dodać go do marchewki ok. 2-3 minuty pod koniec gotowania, by był miękki i apetyczny.

Jak zrobić aksamitną i pyszną marchewkę z groszkiem?

Przygotowanie tej kolorowej jarzynki należy zacząć od obrania i pokrojenia marchewki. Najlepiej pokroić ją w niewielką kostkę, tak by miała wielkość zbliżoną do kulek groszku. Teraz marchewkę należy gotować do momentu, aż zmięknie. Ja zwykle najpierw przesmażam ją na łyżce masła, by puściła więcej aromatu, a potem podlewam gorącą wodą i duszę na małym ogniu.

Gdy jest już miękka, dodaję mrożony groszek i gotuję całość 2-3 minuty. Na koniec dodaję do jarzynki łyżkę serka mascarpone, który nadaje aksamitności i śmietankowego smaku i doprawiam całość sokiem z cytryny oraz solą, cukrem i pieprzem. Sok z cytryny wprowadza orzeźwiające nuty i świetnie przełamuje słodycz jarzynki.

Przepis: Aksamitna marchewka z groszkiem

Pyszna jarzynka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 3-4 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marchewkiMarchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. W niedużym garnku rozpuść masło, wsyp marchewkę i krótko ją przesmaż. Podlej gorącą wodą, zagotuj, gotuj na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka.
  2. Wykańczanie jarzynkiWtedy wsyp do marchewki mrożony groszek, wymieszaj i gotuj całość 2-3 minuty. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj. Jarzynkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

Do czego podać marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej kotletów mielonych, klopsów czy pulpetów. Można ją też jednak podać do kotletów schabowych, pieczonej wieprzowiny, mięs duszonych, dań z kurczaka i ryb, a także jarskich kotletów.

Czytaj też:
Buraczki zasmażane robię raz-dwa na patelni. Są idealne nie tylko do kotletów
Czytaj też:
Ta kapusta znika z talerzy szybciej niż obiad. Robię ją dokładnie tak, jak moja mama