Do mielonych dodaj ten składnik. Nietypowy dodatek świetnie podbija smak kotletów

Do mielonych dodaj ten składnik. Nietypowy dodatek świetnie podbija smak kotletów

Dodano: 
Kotlety mielone z pietruszką
Kotlety mielone z pietruszką Źródło:Shutterstock / Peredniankina
Jeden prosty dodatek sprawia, że kotlety mielone zyskują zupełnie nowy smak. Możesz w ten sposób przyrządzić zarówno kotlety wieprzowe, jak i drobiowe.

Kotlety mielone z natką pietruszki zaskakują smakiem. Dodatek zieleniny sprawia nie tylko, że są zdrowsze, ale przede wszystkim rewelacyjnie podbija ich smak, dodając świeżości i koloru.

Jak zrobić kotlety mielone z pietruszką?

Jeśli masz swój sprawdzony przepis na tradycyjne mielone, to po prostu do masy mięsnej dorzuć dużą garść posiekanej natki pietruszki. Możesz też skorzystać z naszego przepisu na mielone drobiowe z pietruszką, a jeśli wolisz kotlety z wieprzowiny, po prostu podmień w przepisie rodzaj mięsa.

My proponujemy usmażyć kotlety na maśle klarowanym, to dodatkowo podkręci ich smak. Ale możesz je smażyć także na zwykłym oleju. Kotlety przed smażeniem można panierować w bułce tartej, ale też mące migdałowej czy sezamie.

Przepis: Kotlety mielone z pietruszką

Tradycyjne kotlety z nietypowym dodatkiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówDo mięsa stopniowo dolewaj zimną wodę i wyrabiaj ręką, aż cała woda się wchłonie. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj mięso z bułką tartą, jajkiem i resztą składników.
  2. Smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kotlety z obu stron na złoto.

Kotlety najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią. Doskonale pasuje do nich także surówka z kapusty albo z pomidorów i śmietany. Kotlety można także zaserwować w bułkach: wówczas do rozkrojonej bułki oprócz kotleta wystarczy włożyć duży liść sałaty, plasterek sera, pomidora, cebuli i wszystko doprawić majonezem lub keczupem (albo dowolnym sosem na bazie majonezu).

Na drugi dzień kotlety można odgrzać, a pokrojone w plasterki idealnie nadają się na kanapki zamiast kupnej wędliny. Jeśli zostaną ci kotlety, możesz je zamrozić na później (pamiętaj, aby na torebce lub pojemniku zapisać datę mrożenia).

Co można dodać do kotletów mielonych?

Pietruszka to niejedyny patent na to, aby nieco odmienić smak tradycyjnych kotletów mielonych. Do mielonych możesz także dodać tarte pieczarki, posiekany koperek, odrobinę tartego żółtego sera (np. typu cheddar), odrobinę tartych warzyw (marchewki pietruszki i selera), pokrojonego drobno pora albo pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę.

Czytaj też:
Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Te roladki to najlepsza przekąska na ciepło, jaką znam
Czytaj też:
To ekspresowe danie z mięsa mielonego robię na patelni. Pasuje do wielu dodatków

Źródło: smaki.pl