Pyszną słodką przekąskę do kawy mam dosłownie w 25 minut. Gdy odpowiednio pokroję arkusz, wystarczy nałożyć gotowe owocowe nadzienie. Składam tylko koperty i wrzucam do piekarnika. Wkrótce w całym domu zaczyna obłędnie pachnieć ciastkami.
Jak zrobić francuskie koperty z dżemem?
To banalnie proste, bo cała praca polega na odpowiednim pocięciu gotowego ciasta, nałożeniu dżemu i scaleniu kopert. Arkusza nie trzeba nawet rozwałkowywać. Przyda się za to nóż, łyżeczka do nakładania farszu i pędzelek do smarowania.
Ponieważ ciasto francuskie zawiera sporo tłuszczu, wyjęte z lodówki szybko mięknie, przykleja się do blatu, rozpływa. Dlatego trzeba działać szybko, a gdyby nie chciało odchodzić od papieru, warto włożyć je na kilka minut do lodówki.
Przepis: Francuskie koperty z dżemem
Chrupiące wypieki ze słodkim nadzieniem owocowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (opakowanie)
- 120 g gęstego dżemu z całymi owocami albo marmolady
- 1 białko dużego jajka
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaRozwiń arkusz na pergaminie oprószonym mąką i pokrój wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Następnie podziel je na połowę, nacinając arkusz poziomo przez środek. Zrób po 3 krótkie poziome rozcięcia na górnych prostokątach.
- Nakładanie dżemuNa dolne prostokąty wyłóż dżem, pozostawiając centymetr wolnych marginesów. Posmaruj je białkiem. Przykryj kawałki górnymi prostokątami i zlep ich brzegi, dociskając widelcem.
- PieczenieUłóż ciastka wraz z pergaminem na blaszce, posmaruj z wierzchu resztą białka i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 13-15 minut. Gdy się zarumienią, wyjmij je i wystudź na kuchennej kratce.
Jaki dżem do ciastek francuskich?
Jako szybkie nadzienie do ciastek sprawdzi się dowolny przetwór owocowy o gęstej konsystencji. Dobrze wybrać ten z kwaskowatych owoców, które przełamią słodycz deseru, na przykład porzeczek, malin, śliwek, wiśni czy moreli.
Najlepszy jest klasyczny wysokosłodzony dżem, bo produkt o niskiej zawartości cukru może być zbyt wodnisty. Dobrze wybrać rodzaj z kawałkami owoców albo całymi sztukami, choć sprawdzi się tu także marmolada, dla której typowa jest gładka konsystencja.
Zbyt rzadki dżem albo konfiturę warto podprawić, by zgęstniały podczas pieczenia. Na porcję 100 g przetworu dodaję zwykle od 1/2 do 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej. Innym sposobem jest dosypanie 1/2 łyżeczki tartej bułki. W zdrowszej wersji dobrze zastąpić ją mielonymi migdałami albo orzechami czy mąką kokosową.
Wypieki na słodko można wypełnić też innymi składnikami, na przykład świeżymi owocami, prażonymi jabłkami, sklepowym kremem orzechowym, twarogiem z cukrem, żółtkiem i wanilią czy budyniem przygotowanym z mniejszą ilością mleka. Opcji jest naprawdę wiele.
Czytaj też:
Wianki z ciasta francuskiego i jabłek. Smaczny i szybki deser za groszeCzytaj też:
Te ekspresowe ciastka ratują mnie, gdy nie mam nic do połasowania. To patent na medal