Mięsiste pomidory i aromatyczne dodatki. To sprawia, że ta surówka, choć prosta, smakuje wyjątkowo. Możesz ją serwować do obiadu, ale też kłaść na grzanki i kanapki. Przepis jest łatwy i szybki.
Jakie pomidory wybrać do surówki?
Do surówek najlepiej nadają się pomidory mięsiste, czyli takie, które nie mają soczystych i dużych gniazd nasiennych. Mięsiste pomidory z małą ilością nasion to przede wszystkim odmiany należące do tzw. pomidorów typu bawole serce i malinowych. Cechują się grubym miąższem, delikatną skórką i wyjątkowo intensywnym smakiem, dzięki czemu świetnie nadają się do surówek, sałatek, kanapek i sosów. Sprawdzą się też odmiany podłużne (np. popularna lima), które zawierają wyjątkowo mało soku i nasion.
Jak zrobić surówkę z pomidorów?
Pomidory do surówki warto najpierw obrać ze skórki. Wystarczy sparzyć je wrzątkiem, aby skórka dała się łatwo zdjąć: dzięki temu surówka będzie przyjemniejsza w jedzeniu. Dodatki, które podkręcają smak to cebula, odrobina czosnku (posiekaj ząbek bardzo drobno), ale też aromatyczna kolendra. I tu od razu uwaga: jeśli nie lubisz charakterystycznego smaku kolendry, zastąp ją odświeżającą natką pietruszki lub wyrazistą bazylią.
Dressing do tej surówki to najprostsze połączenie oliwy i octu balsamicznego, ale tu też można nieco zmodyfikować przepis i zamienić ocet balsamiczny na dobrej jakości ocet jabłkowy lub sok z cytryny.
Przepis: Surówka z pomidorów
Soczysta i aromatyczna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 102 w każdej porcji
Składniki
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój pomidory w kosteczkę. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i kolendrę.
- Robienie surówkiDo pokrojonych składników dodaj oliwę, ocet, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Do czego podawać surówkę z pomidorów?
Surówka z pomidorów to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Podaj ją w klasycznych zestawach, np. z ziemniakami i pieczonym kurczakiem lub kotletem mielonym, albo z orientalnymi daniami z ryżem w roli głównej. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grzanek, burgerów czy tortilli. Możesz też do surówki dorzucić pokruszoną fetę, aby w jednej chwili zamienić ją w pyszną sałatkę na kolację.
Czytaj też:
Kalafior z wody to u mnie przeszłość. Smażę go w puszystym cieście bez mleka i znika w minutęCzytaj też:
Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni