Takiej surówki z pomidorów jeszcze nie jadłeś. Prosta, a soczysta i aromatyczna

Takiej surówki z pomidorów jeszcze nie jadłeś. Prosta, a soczysta i aromatyczna

Dodano: 
Surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów Źródło: Shutterstock / ben bryant
Ta surówka jest tak dobra, że najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Pasuje do wielu obiadów, ale gwarantujemy: będziesz ją wyjadać łyżkami.

Mięsiste pomidory i aromatyczne dodatki. To sprawia, że ta surówka, choć prosta, smakuje wyjątkowo. Możesz ją serwować do obiadu, ale też kłaść na grzanki i kanapki. Przepis jest łatwy i szybki.

Jakie pomidory wybrać do surówki?

Do surówek najlepiej nadają się pomidory mięsiste, czyli takie, które nie mają soczystych i dużych gniazd nasiennych. Mięsiste pomidory z małą ilością nasion to przede wszystkim odmiany należące do tzw. pomidorów typu bawole serce i malinowych. Cechują się grubym miąższem, delikatną skórką i wyjątkowo intensywnym smakiem, dzięki czemu świetnie nadają się do surówek, sałatek, kanapek i sosów. Sprawdzą się też odmiany podłużne (np. popularna lima), które zawierają wyjątkowo mało soku i nasion.

Jak zrobić surówkę z pomidorów?

Pomidory do surówki warto najpierw obrać ze skórki. Wystarczy sparzyć je wrzątkiem, aby skórka dała się łatwo zdjąć: dzięki temu surówka będzie przyjemniejsza w jedzeniu. Dodatki, które podkręcają smak to cebula, odrobina czosnku (posiekaj ząbek bardzo drobno), ale też aromatyczna kolendra. I tu od razu uwaga: jeśli nie lubisz charakterystycznego smaku kolendry, zastąp ją odświeżającą natką pietruszki lub wyrazistą bazylią.

Dressing do tej surówki to najprostsze połączenie oliwy i octu balsamicznego, ale tu też można nieco zmodyfikować przepis i zamienić ocet balsamiczny na dobrej jakości ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

Przepis: Surówka z pomidorów

Soczysta i aromatyczna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
102 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój pomidory w kosteczkę. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i kolendrę.
  2. Robienie surówkiDo pokrojonych składników dodaj oliwę, ocet, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Do czego podawać surówkę z pomidorów?

Surówka z pomidorów to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Podaj ją w klasycznych zestawach, np. z ziemniakami i pieczonym kurczakiem lub kotletem mielonym, albo z orientalnymi daniami z ryżem w roli głównej. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grzanek, burgerów czy tortilli. Możesz też do surówki dorzucić pokruszoną fetę, aby w jednej chwili zamienić ją w pyszną sałatkę na kolację.

Czytaj też:
Kalafior z wody to u mnie przeszłość. Smażę go w puszystym cieście bez mleka i znika w minutę
Czytaj też:
Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni