To mój ulubiony obiad bez mięsa. Farsz do naleśników robię w 10 minut

To mój ulubiony obiad bez mięsa. Farsz do naleśników robię w 10 minut

Dodano: 
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Naleśniki ze szpinakiem i fetą Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to pomysł na prosty obiad bez mięsa. Nie znam osoby, której by nie smakowały.

Trudno mówić, że naleśniki to danie błyskawiczne, bo jednak ich smażenie wymaga „stania nad patelnią”. Jednak jeśli dobrze rozplanujesz całą pracę, po maksymalnie 40 minutach będziesz mieć pyszny i sycący obiad. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to moja ulubiona wersja naleśników wytrawnych, a sam farsz robię w czasie, kiedy ciasto „odpoczywa”.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Możesz do farszu wykorzystać szpinak w dowolnej wersji. Ja najczęściej kupuję świeży szpinak już umyty, ale może to być także szpinak mrożony czy szpinak w sezonie sprzedawany na pęczki.

Ciasto na naleśniki będzie lepsze, jeśli po wymieszaniu wszystkich składników odstawisz je na ok. 15-20 minut. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje, a gotowe naleśniki będą elastyczne i nie będą pękały przy zawijaniu. W tym czasie na spokojnie zdążysz przygotować farsz. Sam farsz to najprostsze składniki, czyli szpinak, ser feta i czosnek do smaku.

Przepis: Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
779 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli

na farsz:

  • 400 g szpinaku
  • 1 kostka sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
  2. Robienie farszuCzosnek posiekaj i wrzuć do rondelka na rozgrzaną oliwę. Dorzuć liście szpinaku i smaż, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj wszystko dobrze, dopraw solą (ostrożnie, bo ser jest słony) i pieprzem.
  3. Smażenie i faszerowanie naleśnikówCiasto wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron. Każdy placek smaruj farszem i zawijaj.

Rada: jeśli lubisz bardziej kremowe farsze, możesz farsz ze szpinaku i fety lekko zblendować.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą można potem odgrzać, podsmażając je na maśle. Można też zrobić z nich krokiety: wystarczy naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto. W takiej wersji polecam do farszu oprócz fety dodać jeszcze sporą garść tartego, żółtego sera. Na drugi dzień, naleśniki (jeśli zostaną) można również zapiec. Wtedy ułóż je w brytfance i zalej sosem zrobionym ze śmietany (200 ml), dwóch żółtek i 200 g tartego żółtego sera. Można je również zapiekać w sosie pomidorowym.

Jeśli nie przekonują cię naleśniki wytrawne bez mięsa, do farszu ze szpinaku i fety możesz dodać kawałki usmażonej wcześniej w ziołach piersi z kurczaka.

Rada: do ciasta naleśnikowego możesz wrzucić kilka liści świeżego szpinaku i zmiksować, dzięki temu uzyskasz zielone naleśniki.

Czytaj też:
Białe szparagi zawsze jem w takiej wersji. Po gotowaniu lądują na patelni z jednym dodatkiem
Czytaj też:
Mieszam ciasto i zanurzam w nim różyczki kalafiora. To jest lepsze niż niejeden kotlet