Zamiast pasty szykuję pożywną sałatkę. To śniadanie znika w 5 minut

Zamiast pasty szykuję pożywną sałatkę. To śniadanie znika w 5 minut

Dodano: 
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / Charles Brutlag
Moja rodzina nie przepada za kanapkami, za to uwielbia jajka. Może je jeść pod każdą postacią. Ostatnio przerobiłam je na sałatkę śniadaniową. Dodałam parę składników i wyszła przepyszna. Znikła szybciej, niż ją robiłam.

Jajka to produkt niezwykle wartościowy i smaczny. W kuchni można go wykorzystać do różnych potraw. W moim domu najwięcej jajek schodzi rano. Jemy je gotowane, smażone czy w postaci pasty. Ostatnio jednak przygotowałam z nich szybką sałatkę. Wyszła niezwykle smaczna i szybko została zjedzona.

Jak przygotować jajka na sałatkę?

Jajka gotowane na twardo można zjeść na wiele sposobów: tak po prostu łyżeczką, pokrojone na kanapkach, z majonezem czy w postaci pasty. Można z nich też zrobić sałatkę. A jak ugotować jajka na twardo? To bardzo proste – najlepiej włożyć je do rondelka, zalać zimną wodą i zagotować na średnim ogniu. Od tego momentu należy gotować je jeszcze 8-10 minut, w zależności od wielkości jaj. Lepiej nie przeciągać gotowania, bo na powierzchni żółtka może się pojawić nieapetyczna, zielonkawa obwódka.

Gdy minie odpowiedni czas, gorącą wodę z rondelka należy odlać, a jajka zalać porcją zimnej wody. Dzięki temu szybko wystygną i łatwiej będą z nich odchodziły skorupki. Wodę można zmieniać nawet kilka razy, by przyspieszyć proces stygnięcia. Dodawane do sałatki jajka powinny być bowiem zimne.

Jak zrobić pożywną sałatkę śniadaniową?

Podstawą tej pysznej sałatki śniadaniowej są jajka ugotowane na twardo. Dorzuciłam jednak do niej też inny wartościowy dodatek. Jest nim awokado. Po obraniu pokroiłam je w kostkę i całość wymieszałam z majonezem, musztardą i przyprawami. Sałatka wyszła kremowa, a podanego do niej pieczywa nie trzeba było już smarować masłem.

Przepis: Jajeczna sałatka śniadaniowa

Pożywna, szybka sałatka na śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • papryka mielona słodka i wędzona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie surowcówJajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Odlej gorącą wodę, zalej je zimną. Gdy wystygną, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Awokado obierz, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówJajka, awokado i cebulę umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj majonez i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Sałatka jajeczna – kilka wskazówek

Sałatkę jajeczną robi się podobnie szybko jak pastę. Bardziej odpowiada mi mniej gładka struktura potrawy, dlatego z jajek częściej robię sałatkę, niż pastę. Na co zwrócić uwagę, przygotowując sałatkę jajeczną?

  • Do sałatki jajecznej warto dodać składnik o wyrazistym smaku. Ja najbardziej lubię drobno posiekaną cebulkę, ale można też sięgnąć po szczypior.
  • Sałatkę jajeczną można podać na kromce chleba, bułki, na grzance albo zrumienionym pieczywie tostowym.
  • Jeśli chcecie, by sałatka była lżejsza, połowę majonezu możecie zastąpić jogurtem naturalnym.

Czytaj też:
Aromatyczny miks odmieni każdą pastę i chleb. Wspiera pamięć i reperuje jelita
Czytaj też:
Ta kremowa pasta bez blendera robi u mnie furorę. Prosty jajeczny trik sprawia, że jest delikatna jak mus